Web Analytics
scris joi, 11.01.2024

11 Ianuarie 1812: S-a născut Carol Popp de Szathmary, primul foto-jurnalist de război,  pictor și grafician maghiar originar din Transilvania 

  În ziua de 11 Ianuarie 1812 s-a născut  pictorul, fotograful  și graficianul maghiar originar din Transilvania, Carol Popp de Szathmary; (m. 14 martie 1887).

11 Ianuarie 1812: S-a născut Carol Popp de Szathmary, primul foto-jurnalist de război,  pictor și grafician maghiar originar din Transilvania 

  A fost primul fotograf  de artă și documentarist din Regatul Român și unul dintre primii zece fotografi din Europa.

În anul 1843 a realizat primele dagherotipii, iar în urma unor cercetări, a realizat și primele talbotipii (calotipii).

În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii.

A fost printre primii 10 fotografi din Europa și a realizat primul reportaj fotografic de război din lume în timpul Războiului Crimeii. Prin aceasta, el este recunoscut ca primul foto-jurnalist de război.

A călătorit în China, iar cu acordul Țarului Rusiei, a ajuns și în Siberia, unde a realizat fotografii artistice.

Citește și:

A deținut un atelier de fotografie pe terenul închiriat de la Ștefan Greceanu, pe Podul Mogoșoaiei, vis-a-vis de Biserica Sărindar.

În anul 1855 a primit patru medalii, pentru albumele de fotografie realizate și pentru activitatea sa fotografică, medaliile fiind acordate de Regina Angliei, Împăratul Austriei, Napoleon al III-lea al Franței și Regele Spaniei.

 În anul 1860 a contribuit la înființarea Bukuresti Magyar Közlöny, prima asociație culturală a maghiarilor din București. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *