Web Analytics

10 Octombrie 1914:  A încetat din viaţă regele Carol I, făuritorul Statului Român independent

de | 10.10.2021 09:52 | Cultură, Actualitate, Politica si Administratie

În ziua de 10 Octombrie 1914 a încetat din viaţă regele Carol I de Hohenzollern – Sigmaringen, încoronat rege al României la data de 10 mai 1881, unul dintre principalii făuritori ai Statului Român independent (n. 10 aprilie 1839 la Sigmaringen, în Germania). 

Semnatura Regelui Carol I

Semnatura Regelui Carol I

Tot în această zi, 10 Octombrie 1914, Majestatea Sa Ferdinand I succede la tronul României.

 

Regele Ferdinand I

Majestatea Sa Ferdinand (1865-1927), Rege al României (1914-1927), Principe al României, Principe de Hohenzollern-Sigmaringen, născut Ferdinand Viktor Albert Meinrad von Hohenzollern-Sigmaringen

Așadar, la 10 octombrie 1914 stil nou (28 septembrie 1914, stil vechi),  prințul Ferdinand I succede la  tron  regelui Carol I, al cărui nepot era.

Acesta  jură credinţă României şi promite că va fi “un bun român“.

Majestatea Sa Ferdinand al României a devenit protector şi preşedinte de onoare al Academiei Române.

Citește și: Un proiect pe cât de frumos, pe atât de inedit / O echipă de arhitecţi pasionaţi salvează casele vechi de pe Valea Topologului

S-a căsătorit  în decembrie 1892 cu  principesa Maria (1875-1938), nepoata reginei Victoria a Marii Britanii, și a avut şase copii: Carol, Nicolae, Elisabeta, Mărioara, Ileana şi Mircea.

În timpul războiului mondial, regele Ferdinand s-a alăturat curentului favorabil Antantei, și în 1916, pe 14 august, a prezidat Consiliul de Coroană în cadrul căruia s-a luat o hotărâre dramatică: intrarea României în război împotriva țării sale natale, Germania.

Cu tot entuziasmul românilor, situația de pe câmpul de luptă nu a fost favorabilă, o bună parte din teritoriul României fiind ocupat de către trupele Puterilor Centrale.

Citește și:  La vernisajul unui mare portretist: Cristian Dragomirescu

Ferdinand și întregul guvern român s-au refugiat, în noiembrie 1916, la Iași.

Pentru rege și familia sa a fost o perioadă extrem de grea, perioadă în care toate planurile păreau să se năruie. În plus, în 1917, a murit de febră tifoidă, la numai 4 ani, principele Mircea, cel de-al șaselea copil al cuplului regal.

Deși familia sa din Germania l-a renegat, la Castelul Hohenzollernilor arborându-se steagul de doliu, Ferdinand nu și-a pierdut speranțele. Astfel, el a refuzat să ratifice pacea separată între Puterile Centrale și România.

În cele din urmă, situația avea să se schimbe. În cursul anului 1918, anul de naștere al României Mari, Ferdinand s-a întors la București în fruntea armatei, trecând pe sub  Arcul de Triumf, întâmpinat fiind de populația entuziastă.

Citește și: O poveste de dragoste şi de profesie / Un medic hindus s-a îndrăgostit de o dentistă din Mioveni şi lucrează acum la Spitalul Judeţean

Ferdinand a fost încoronat rege al României Mari printr-o ceremonie grandioasă, în ziua de 15 octombrie 1922  la  Alba Iulia, în catedrala construită special pentru această sărbătoare.

Domnia Majestăţii Sale s-a încheiat la 20 iulie 1927, data la care a decedat. 

 

 

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii