Web Analytics
scris luni, 10.04.2023

10 Aprilie 1821: Grigorie al V-lea – Patriarhul Constantinopolului, este spânzurat la ordinul sultanului otoman

În ziua de 10 Aprilie 1821, Patriarhul Constantinopolului,  Grigorie al V-lea este spânzurat la ordinul sultanului otoman Mahmud al II-lea.

În 1818 Patriarhul Grigorie a devenit membru al organizatiei grecești Filiki Eteria, care pregătea o revoltă impotriva ocupației turcești.

Citește și: Interviu cu actriţa Georgiana Saizescu: „Rolul cu cel mai mare impact emoţional este rolul asistentei Mihaela Suveică, din «Scurtcircuit»”

10 Aprilie 1821: Grigorie al V-lea – Patriarhul Constantinopolului, este spânzurat la ordinul sultanului otoman

În orice caz, atunci cand Alexandru Ipsilanti a trecut Prutul, începând revolta grecilor în Țările Române, Grigorie a crezut necesară excomunicarea acestuia, pentru a-i proteja pe grecii din Constantinopol de represaliile turcilor.

Reactiile turcilor s-au făcut simțite in Săptămâna Luminată din luna aprilie a anului 1821, după revolta grecilor din Peloponez.

Patriarhul Grigorie al V -lea a fost acuzat de catre sultanul Mahmud al II- lea , ca nu a  impiedicat aceasta revolta grecilor. Tot sultanul a fost cel care a ordonat uciderea sa.

 În noaptea Sfintelor Paști (10 aprilie 1821), dupa ce a oficiat Sfânta Liturghie a Învierii Domnului împreună cu alti 8 ierarhi, Patriarhul Grigorie al V-lea a fost arestat și dus in temniță.

La ora trei dupa-amiaza, în aceeași zi, a fost spânzurat de poarta din fața Patriarhiei Ecumenice, fiind îmbrăcat înca în veșmintele arhierești.

Citește și: Două filme românești, printre „cele mai bune 50 de filme ale secolului 21”

Trupul său a rămas timp de trei zile în acel loc, după care a fost luat de catre un grup de evrei care l-au purtat prin oras si l-au aruncat în Bosfor.  A fost recuperat din mare de un marinar grec, Nicolae Sklavos, care l-a mutat in ascuns, la Odessa în Rusia, unde a fost înmormântat după rânduială, în Biserica Sfintei Treimi și în cele din urmă a fost  adus în Catedrala Mitropolitană din Atena.

El este pomenit de Biserica Ortodoxă Greacă drept mucenic al neamului.

În memoria lui, Poarta Sf. Petru, odată poarta principală a compusului Patriarhiei din Constantinopol, a fost închisă în 1821 și de atunci a rămas închisă.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *