Web Analytics

Oficialii UE recomandă României tăierea ajutoarelor pentru persoanele vulnerabile și renunțarea la plafonarea prețurilor din energie

de | 25.05.2023 11:43 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Oficialii Comisiei Europene recomandă României să renunțe la plafonarea prețului la energie, până la final de an. Mai mult, Comisia vorbește și despre ajutoarele pe care Guvernul le acordă persoanelor vulnerabile.

Citește și: Percheziții în Argeș și alte cinci județe la o rețea de trafic de migranți

Comisia Europeană avertizează în raportul de țară că toate ajutoarele oferite acum de guvern, și anume plafonarea prețurilor la energie, a celor la combustibil dar și ajutoarele oferite persoanelor vulnerabile vor duce cheltuielile executivului la 0,3% din PIB anul acesta. Comisia mai estimează că deficitul bugetar ar putea aunge anul acesta la aproape 5% din PIB. Acestea sunt  motivele pentru care executivul comunitar vine în acest raport cu recomandări concrete pentru țara noastră astfel încât să reducem deficitul bugetar. Una dintre cele mai importante recomandări este eliminarea treptată a plafonului prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Surse oficiale spun că în momentul de față coaliția ia în calcul modificare schemei de sprijin, mai exact ar vrea să reducă aceste plafoane, dar că nu exclude că până la finalul anului să renunțe la această plafonare în funcție de evoluția prețurilor de pe piață.

Citește și: Persoanele vulnerabile vor beneficia de reabilitarea termică gratuită a locuinţei

Comisia mai vine cu o alte recomandări: să avem o mai bună absorbție a fondurilor europene, ceea ce înseamnă să nu mai întârziem cu jaloanele asumate în PNRR. Un exemplu bun în acest sens este chiar reforma pensiilor speciale, din cauza căreia riscăm în momentul de față să pierdem bani europeni. Comisia mai recomandă să grăbim tranziția spre o economie verde.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *