Web Analytics

Zoană a invitat un nou grup de ziarişti la Parlamentul European. Să le vadă la lucru pe ea şi pe Dăncilă…

de | 14.03.2019 13:02 | Politica si Administratie

# Înfloreşte turismul electoral înainte de alegeri
La invitația europarlamentarului Gabriela Zoană de la PSD, raportor din partea grupului politic S&D (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților), un grup de jurnaliști din Argeș, care s-a alăturat colegilor din presa scrisă și radio-tv din Călărași, Neamț și București, a efectuat o vizită la Bruxelles în perioada 6-8 martie.

Finanțări pentru femeile fermier ale Europei

Motivul deplasării era chiar conferința susținută de Gabriela Zoană, reprezentanta Argeșului în Legislativul European. Aceasta urma să susțină o cauză importantă pentru femeile fermier ale Europei, respectiv finanțarea unor proiecte ale acestora în mandatul viitor. În fine, conferința era programată pentru data de 7 martie, însă, înainte de asta, un alt eveniment important pentru România, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, se întâmpla în una din sălile de ședințe ale Parlamentului European. Premierul Viorica Dăncilă avea să susțină, chiar cu două zile înainte de 8 martie, un discurs despre egalitatea de gen și combaterea discriminării de orice fel.

Dăncilă, despre drepturile femeilor din România

„În Guvernul pe care îl conduc, aproximativ o treime din posturile ministeriale sunt ocupate de femei. Voi depune eforturi ca să depășim acest număr al participării femeilor în Guvernul României… Ne dorim să promovăm acest principiu și la conducerea instituțiilor publice, pentru că extinderea valorificării capacităților de conducere și profesionale ale femeilor va aduce o calitate superioară în activitatea instituțiilor publice”, a spus premierul femeie al României. ”Președinția română va pregăti proiectul de concluzii ale Consiliului privind diferențele de remunerare între femei și bărbați, în special în ceea ce privește politicile și măsurile adecvate, pe care statele membre le pot aplica pentru a reduce decalajele. La nivel național, datorită politicilor publice susținute și implementate de Guvernul României, media salariilor orare pentru femei este cu doar 5,2% mai redusă decât în cazul bărbaților”, a mai subliniat Viorica Dăncilă.
Interesant este că, din câte am aflat în timpul prezentării Parlamentului European, tot de la o româncă, funcționară la comunicare, în vreme ce în România mamele au dreptul să își îngrijească acasă, timp de doi ani după naștere, bebelușii, în alte state nu au acest privilegiu. Adică mamele stau doar trei luni acasă lângă pruncii lor. În consecință, multe dintre femeile europarlamentar din acest ciclu legislativ vor să elimine aces drept al mamelor din România, aliniindu-l la cel din UE.

Gabriela Zoană, sabotată de translatorii români

Chiar dacă scris într-un limbaj cam de lemn, discursul premierului Dăncilă a fost în română (limbă pe care, de această dată, nu a mai pocit-o). În schimb, discursul Gabrielei Zoană de a doua zi, cel pe agricultură, a fost în engleză. Fapt ce i-a contrariat pe românii prezenți în număr mare în sală. Mai ales că reprezentanta Poloniei, vecină de prezidiu cu românca noastră, a preferat să vorbească în poloneză, deși nu știu câți polonezi erau de față. Faptul nu a trecut neobservat și a fost taxat de jurnaliștii care au luat-o pe Zoană la întrebări. Nu fiindcă nu i-ar fi înțeles engleza (Zoană a vorbit, să recunoaștem, o engleză cursivă), ci în primul rând din motive de patriotism. Sau din simplul motiv că și româna este limbă oficială în UE și am fi avut dreptul la un translator. Europarlamentara noastră a încercat s-o dreagă că nu s-a găsit niciun translator român la ora aceea, deși la Bruxelles sunt angajați vreo duzină de translatori care cunosc româna. Am mai aflat, neoficial, că translatorii de la Parlamentul European s-au aflat chiar recent în grevă, nemulțumiți fiind de modul în care sunt plătiți.

Reporterii Antena 3, daţi afară de grupul de invitaţi ai lui Marian Jean Marinescu de la PPE

Că se apropie alegerile se vede și din numărul mare de români invitați de europarlamentari să le viziteze locul de muncă. I-am întâlnit, însoțiți de consilieri, pe holurile impozantului sediu al Parlamentului European. Unii aveau în mâini pungi cu materiale promoționale cu sigla PPE. Alții cu cea a S&D. Prezentarea Parlamentului European de către angajații de la comunicare era un punct obligatoriu în tur.
Așa se face că, întârziind pentru un reportaj despre agricultură în suburbiile din Bruxelles, echipa emisiunii ”Agricool” de la Antena 3 a vrut să participe la prezentare, alături de grupul lui Marian Jean Marinescu de la PNL, însă nu a fost primită de către acesta. Reportera și cameramanul au fost efectiv dați afară din încăperea în care nu se afla, totuși, din câte am aflat, și parlamentarul. Dar pe cei mai mulți români i-am întâlnit la hotel. La recepție, așteptând consilierul care răspundea de ei, așteptând să fie cazați sau așteptând autocarul spre aeroport, cei care își încheiaseră vizita. Deci, cel puțin în hotelul Thon se vorbea românește. Pe holuri sau în lift. De altfel, una dintre recepționere, o tânără frumoasă și amabilă era româncă. Am văzut astfel grupuri de tineri despre care am aflat că erau invitații Monicăi Macovei, studenți, elevi, ba chiar și un grup de preoți și de măicuțe de la Patriarhie.
La întoarcerea acasă, avionul companiei Tarom gemea de români. Nu-i nimic, alții le luau locul în avioanele care aveau să aterizeze a doua zi la Bruxelles. Așa că, din toate frustrările noastre de români cărora ni se pare că dăm prea mult, ni se oferă prea puțin sau ni se ia cu forța și ce deținem, aveam să aflăm încă una. Aceea că oficialii noștri nu se îngrijesc ca turismul euro-electoral să aibă ca destinație… România și Parlamentul de la București. Da, ăla, al doilea ca mărime după Pentagon…

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii