Web Analytics

Ziua Poliției Române, aniversată cu proteste

de | 25.03.2023 16:33 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Polițiștii protestează sâmbătă în centrul Capitalei pentru drepturile lor, chiar de Ziua Poliției Române. Protestatarii cer aplicarea legii salarizării și să nu fie modificată legea pensiilor în privința drepturilor lor. Sindicaliștii amenință cu blocarea frontierelor de Paște dacă Guvernul nu va da curs solicitărilor lor pentru polițiști. Protestul este organizat după cel al militarilor sș rezerviștilor, care au ieșit în strada tot din cauza haosului decizional din sistemul de pensii, transmite Realitatea PLUS.

Citește și: Un bătrân din Argeș a ars 20.000 de euro din cauza unui proces cu o vecină

Sindicaliștii au anunțat, în cadrul protestului de sâmbătă, în centrul Capitalei, cu blocarea frontierelor de Paște dacă nu primesc răspunsuri de la guvernanți. „Răspunsuri favorabile primim, dar nu se concretizează. Noi le dorim concretizate de la 1 aprilie. Noi vom continua cu siguranță protestele și vor culmina în preajma sărbătorilor pascale, pentru că nu mai acceptăm să fim umiliți în legătură cu condițiile de salarizare și pensionare”, a anunțat Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Ziua Poliţiei Române este sărbătorită la 25 martie, zi în care este prăznuită sărbătoarea creştină a Bunei Vestiri, al cărei simbol se află pe primul steag al Marii Agii, preluat ulterior şi pe actualul drapel al Poliţiei Române, după cum se arată pe site-ul oficial al Poliţiei Române, www.politiaromana.ro. Agia era instituţia care avea atribuţii poliţieneşti în cele două Principate Române, până la Revoluţia din 1848, şi funcţiona în capitalele Bucureşti şi Iaşi, la conducerea ei aflându-se un agă, cuvânt de origine turcească care, potrivit „Dicţionarului Explicativ al Limbii Române”, desemnează comandantul pedeştrilor însărcinaţi cu paza oraşului de reşedinţă, iar ulterior şeful agiei.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *