Web Analytics
scris duminică, 14.05.2023

Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România

Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România

Din anul 2015, în a doua duminică din luna mai, se sărbătorește Ziua Naţională a Costumului Tradiţional din România.

Profesorul Sorin Mazilescu despre portul tradițional din Argeș: „Portul popular argeșean se distinge prin existența a două tipuri de costume: cu catrință (în zona Topologului) și cu fotă (între râurile Argeș și Dâmbovița).

În zona Muscelului costumul popular femeiesc are fota împodobită cu ornamente din fir auriu si mărgele negre și roșii, prevede maramă sau pălăriuță, bete, ie și opinci. Sub aspect decorativ fota este inedită prin ornamentele geometrice brodate cu fir auriu sau diferite modele florale.

Cămasa cu altiță conferă costumului din Muscel somptuozitate prin ampla decorație realizată cu motivele „în fusti”, „în râuri” sau „pe gras”. Marama completează costumul, estompând prin albul strălucitor cromatica vie a acestuia.

Citește și https://jurnaluldearges.ro/dupa-intalniri-oficiale-membrii-delegatiei-ambasadorului-turc-au-fost-primiti-in-mod-traditional-la-asociatia-musulmanilor-din-pitesti-246805/

Costumul popular din zona Topologului prezintă două variante: cu două piese cvasiegale și cu catrințe inegale, cea din față având dimensiuni mai reduse. Ornamentul compact al catrințelor este cusut cu măiestrie argeșeană, iar cămașa cu altiță este țesută cu borangic roșu-cireșiu, prezentând policrom și armonizându-se perfect cu catrințele.

Portul popular bărbătesc, mai puțin fastuos, are în componență cioareci strâmți din dimie albă, cămașă cu poale amplu ornamentată cu sabace albe, brâu roșu și chimir din piele, fiind asemănător cu al geto-dacilor, dovadă certă a continuității pe aceste plaiuri.

Portul popular argeșean a constituit sursă de inspirație pentru pictori recunoscuți ca: Nicolae Grigorescu, Gh. Tătărăscu, Carol Popp de Szatmary etc., fiind apreciat de istoricul Nicolae Iorga „fără pereche în cât ținut locuiește românimea”.

Asadar, haideti sa purtam astazi, si nu numai, frumosul nostru port national, pentru ca reprezinta oaza noastra de romanism autentic, unic in lume!”

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită