Web Analytics
scris sâmbătă, 03.05.2025

Ziua mondială a libertății presei. Sindicatul Jurnaliștilor cere clasei politice să înceteze atacurile

Ziua mondială a libertății presei. Sindicatul Jurnaliștilor cere clasei politice să înceteze atacurile

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită clasei politice, într-un mesaj transmis de Ziua mondială a libertății presei, să înceteze atacurile împotriva valorilor fundamentale ale jurnalismului și să respecte clauza de conștiință a lucrătorilor din mass-media, precum și democrația într-un stat membru al Uniunii Europene.

„Constatăm, în ultima perioadă, intensificarea atacurilor la adresa instituțiilor de media, presiuni crescânde asupra jurnaliștilor din instituțiile publice și private de media implicați în campania electorală, nerespectarea drepturilor prevăzute în contractele colective de muncă sau în legislația muncii, dar și alte abuzuri. (…) SRJ MediaSind cere implementarea de urgență în legislația română a Regulamentului european Media Act 2024/1083. Precizăm că termenul-limită de implementare pentru țările membre UE este 8 august 2025. Acest lucru înseamnă obligativitatea depolitizării instituțiilor publice de mass-media, acordarea unei finanțări corecte prin asigurarea sustenabilității financiare a instituțiilor din mass-media, finanțare asigurată în mod transparent și nu prin diverse sinecuri de partid”, se arată într-un comunicat transmis sâmbătă AGERPRES de Sindicatul Român al Jurnaliștilor Mediasind.

Citește și O delegație din SUA a ajuns în România ca să monitorizeze alegerile

Sursa citată menționează că, așa cum Federația Europeană a Jurnaliștilor a cerut, în mai multe rânduri, guvernelor statelor UE să considere jurnaliștii drept lucrători esențiali, SRJ MediaSind împreună cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind și Confederația CNSLR-Frăția au solicitat Guvernului României să le acorde lucrătorilor din mass-media statutul de lucrători esențiali, dar și compensațiile adecvate pentru acest statut, inclusiv prin introducerea în Legea pensiilor a unor prevederi specifice, care să le recunoască condițiile speciale de muncă.

„Este bine cunoscut faptul că jurnaliștii au o muncă stresantă, care le afectează în orice moment sănătatea. Sunt multe cazuri când jurnaliști profesioniști au clacat, unii chiar recurgând la măsuri extreme. Totodată, viața acestora este pusă în pericol din cauza specificului activității sale, mulți colegi fiind amenințați, loviți sau chiar uciși. În acest sens, ultimul raport al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor demonstrează că jurnalismul este una dintre cele mai periculoase meserii”. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită