Web Analytics
scris luni, 25.06.2018

Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri- 26 iunie 2018

anti9drog agDirecţia de Sănătate Publică Arges, în parteneriat cu Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Argeș marchează în data de 26 iunie 2018, Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri.

Ziua Internaţională de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri- 26 iunie 2018

Campania IEC se desfășoară sub sloganul ”În primul rând, ASCULTĂ” şi mesajul-cheie ”Să îi asculţi pe copii şi tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătoşi şi în siguranţă”.

Campania ”În primul rând, ASCULTĂ” este o iniţiativă de creştere, pe baze ştiinţifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia.

Acţiunile de Informare-Educare-Comunicare derulate anterior acestei zile au subliniat importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor: părinţi, educatori, personal din serviciile preventive, decidenţi, şi vor încuraja copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de droguri.

Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. La nivel global, există un minim estimat de 190.000 de decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor.

Drogurile nu afectează doar consumatorii. Acestea provoacă familiilor şi celor dragi, dificultăţi enorme şi suferinţă. Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor și tinerilor la educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate.

Canabisul continuă să fie cel mai consumat drog în România. După canabis, pe poziţia a doua în ”topul” celor mai consumate droguri în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 2,5%. Urmează: cocaină/crack şi LSD – câte 0,7%, ecstasy – 0,5%, ciuperci halucinogene – 0,4%, heroină, amfetamine şi ketamină – câte 0,3%.

Consumul de NPS este experimentat cu precădere de populaţia tânără, aproape toți consumatorii (91%) debutând în intervalul de vârstă 15-24 ani.

România continuă să se numere printre ţările europene cu cel mai scăzut consum de droguri, fiind pentru majoritatea drogurilor sub media europeană a consumului.

După o perioadă de declin, sunt semne ale creșterii consumului de noi substanțe psihoactive în rândul populației generale, în special al tinerilor. Totuși, problemele relaționate cu acestea sunt în declin, numărul cazurilor admiterilor la tratament sau a urgențelor datorate consumului de NSP fiind în scădere față de anul anterior.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă impotriva Consumului şi Traficului de Droguri este important să ne amintim că tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite și tratate. Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja copiii şi tinerii de substanţele periculoase.

M.I.

Distribuie!

0 Comentarii