Web Analytics

WIMBLEDON, SCANDAL: Suspendarea jucătorilor din Rusia şi Belarus, de la intoleranţă la chestionare de admitere

de | 23.04.2022 09:28 | Actualitate, Politica si Administratie, Sport

Excluderea jucătorilor de tenis ruşi şi belaruşi de la turneul de la Wimbledon „incită la ură şi intoleranţă”, susţine Federaţia Belarusă de Tenis. Evident există şi părţi care au o cu totul altă poziţie. Ucraineanca Elina Svitolina (27 de ani, locul 25 în clasamentul WTA) cere ca jucătorii din cele două ţări să răspundă unor întrebări legate de război şi în funcţie de acestea să fie acceptaţi sau nu la turnee.

Citește și: Scandalul risipei la achiziţia de vaccinuri: Ciolacu ironizează DNA: “Noi vrem să ştim: este prostie?”

„Federaţia Belarusă de Tenis condamnă categoric decizia luată de organizatorii de la Wimbledon de a suspenda jucătorii belarusi şi ruşi. Astfel de acte distructive nu contribuie cu nimic la soluţionarea conflictelor, ci doar incită la ură şi intoleranţă”, a anunţat federaţia, adăugând că se consultă cu avocaţii pentru a susţine drepturile sportivilor săi: „În această etapă, sunt în desfăşurare consultări între conducerea FBT şi firmele internaţionale de avocatură specializate în dreptul sportului şi se elaborează o strategie menită să protejeze, în primul rând, jucătorii de tenis din Belarus din lume şi tenisul din Republica Belarus ca un întreg”.

Jucătoarea Elina Svitolina are o altă poziţie: „În vremuri de criză, tăcerea înseamnă să fii de acord cu ce se întâmplă. Dragă comunitate a tenisului. Ginetta Sagan spunea odată: «Tăcerea în faţa nedreptăţii e complicitate cu asupritorul» Afirmaţia nu ar putea fi mai adevărată de atât în momentul de faţă. În data de 24 februarie 2022, Rusia, având sprijinul Belarusului, a atacat Ucraina. La ora actuală se desfăşoară un război în ţara noastră, în casa noastră. Toţi ucrainenii sunt forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi să lupte pentru vieţile lor. (…) Ca sportivi, ducem o viaţă în văzul public şi avem o responsabilitate enormă. Unele postări de-ale noastre pe reţelele sociale ajung la un număr mai mare de oameni decât ajung televiziunile regionale. În vremuri de criză, tăcerea înseamnă să fii de acord cu ce se întâmplă. Am observat că anumiţi jucători ruşi şi belaruşi au menţionat, vag, războiul, dar nu au afirmat niciodată că Rusia şi Belarus au început războiul pe teritoriul Ucrainei. Tocmai tăcerea a celor care aleg să rămână în tăcere e de nesuporat, întrucât conduce la continuarea crimelor din patria noastră. (…) Cerem WTA, ATP şi ITF să se asigure că jucătorii care reprezintă Rusia şi Belarusul să răspundă la următoarele întrebări: Susţii invazia Rusiei şi a Belarusului pe teritoriul Ucrainei şi, în consecinţă, războiul început de aceste ţări? Susţii activităţile militare ruseşti şi bieloruse din Ucraina? Susţii regimul lui Putin şi al lui Lukashenko? Unde va fi aplicabil, cerem excluderea şi interzicerea jucătorilor ruşi şi belaruşi din competiţiile internaţionale, la fel cum a făcut-o deja Wimbledonul. Vine un timp când tăcerea e trădare, iar vremea aceea e acum”.

Citește și: Vânători de munte români și francezi, la instruire pe Leaota

Organizatorii turneului de la Wimbledon au anunţat excluderea jucătorilor din Rusia şi Belarus de la ediţia 2022 a grand slam-ului (27 iunie – 10 iulie), dar şi de la turneele premergătoare programate în Marea Britanie.

Articol preluat din ziarul Bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *