Web Analytics
scris vineri, 18.10.2024

Volodimir Zelenski insistă că Ucraina trebuie să devină membră NATO, pentru garantarea securității sale

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainean, a făcut declarațiile în cadrul summitului Consiliului European de la Bruxelles. El a adus aminte că după destrămarea Uniunii Sovietice, Ucraina a fost de acord să renunțe la armele nucleare sovietice, depozitate pe teritoriul său, în schimbul garanțiilor de securitate din partea Rusiei, Statelor Unite și Marii Britanii și chiar a semnat un memorandum în acest sens, care a rămas cunoscut ca Memorandumul de la Budapesta, din 1994.

Volodimir Zelenski insistă că Ucraina trebuie să devină membră NATO, pentru garantarea securității sale

Citește și: Eduard Novak: Contabila de la FRC, premiată cu mai mulți bani decât David Popovici după JO

Mai departe, Zelenski a spus că dintre toate țările cu arme nucleare, niciuna nu a avut de suferit, însă Ucraina, care a anunțat la ele, este singura care “trebuie să lupte astăzi… Fie Ucraina va avea arme nucleare și aceasta va fi protecția noastră, fie ar trebui să avem un fel de alianță. În afară de NATO, nu cunoaștem o alianță eficientă. Țările NATO nu sunt în război. Oamenii sunt toți în viață, în țările NATO. Acesta este motivul pentru care am ales NATO, iar nu armele nucleare”.

Miercuri, președintele Zelenski a prezentat, pentru prima dată, ideile principale ale așa-numitului “Plan al Victoriei”ce presupune plasarea de armament NATO “non-nuclear, de descurajare strategică” pe teritoriul Ucrainei și o invitație formală de aderare la alianța defensivă, înainte de plecarea lui Joe Biden de la Casa Albă. 

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Vot pe banii câmpulungenilor

Ultima întrunire a consilierilor locali din Câmpulung care își încheie mandatul în această săptămână a avut loc cu ocazia unei ședințe extraordinare...

Un bulevard de multe milioane

Valoarea proiectării și a execuției rezultată din licitația prin care a fost desemnat executantul lucrărilor de reabilitare a fost de 5.530.577,91...