Web Analytics

Violonistul Răzvan Stoica revine la Filarmonica Pitești

de | 1.02.2021 12:18 | Cultură, Actualitate

Filarmonica Pitești organizează joi, 4 februarie, de la ora 19.00, la sediul de la Centrul Multifuncțional, un nou concert simfonic cu spectatori, având acces doar 30% din public, conform ratei de incidență a COVID-19 la nivel de Pitești. Aceștia vor purta măști de protecție și se vor așeza pe locurile disponibile din sală.

Evenimentul poate fi urmărit și on-line, pe pagina de facebook a Filarmonicii Pitești: https://www.facebook.com/pitestifilarmonica.

Alături de orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești, dirijată de Tiberiu-Dragoș Oprea, revine, ca solist, violonistul Răzvan Stoica. În program: Ottorino Respighi – Dansuri antice, Max Bruch – Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 1 în sol minor și  Felix Mendelssohn-Bartholdy – Simfonia nr. 4 în La major, op. 90, Italiana.

Născut într-o familie de muzicieni, Tiberiu Dragoș Oprea este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, clasa dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind şi cursurile de master. În prezent, este prim-dirijor al Filarmonicii Pitești, fiind cofondator al instituției, în 2007. În perioada 2009-2018, ca dirijor al Teatrului Național de Operetă și Musical Ion Dacian din București, a susținut premiere, concerte și spectacole de gală. Este invitat permanent al Orchestrei de Cameră Radio, Teatrului Național de Operă și Balet Oleg Danovski din Constanța, Filarmonicii George Enescu din București, al filarmonicilor din Timișoara, Râmnicu-Vâlcea, Ploiești, Bacău, Craiova, Oradea, Brașov, Cluj-Napoca, Arad.  În martie 2019, a dirijat, la Belgrad, concertul de închidere a celei de-a XX – a ediții a Guitar Art Festival, iar o lună mai târziu a fost invitat pentru o serie de concerte în capitala culturală europeană Matera. La începutul anului trecut a repurtat succese în Germania și Austria, cu ocazia unui turneu alături de New Vision Symphony Orchestra. Concertele s-au desfășurat sub emblema „The very best of John Williams and Hans Zimmer”. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea colaborează cu artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Gabriel Croitoru, Horia Mihail, Răzvan Suma, Răzvan Stoica, Mihai Ungureanu. De asemenea, a dirijat concerte în care au evoluat artişti de marcă: Bianca Ionescu, Daniela Vlădescu, Felicia Filip, Mediana Vlad, Alfredo Pascu, Cezar Ouatu, Ștefan Popov, Patricia Seymour ş.a.

CITEŞTE ŞI: 1 februarie 1852 – nașterea lui Ion Luca Caragiale, cel mai mare dramaturg român

Ca și dirijorul, Răzvan Stoica este născut într-o familie de muzicieni. A cântat de la o vârstă fragedă, performanţele interpretative atrăgând atât atenţia publicului, cât şi a presei. După ce absolvă Liceul „George Enescu” din Bucureşti, îşi finalizează studiile la Conservatorul Regal de Muzică din Amsterdam, unde a studiat, alături de vioară, şi arta dirijorală. Deşi tânăr, a întreprins turnee în toată lumea, câştigând numeroase premii internaţionale. Este singurul român care a câştigat, în cei 46 de ani de când se desfăşoară, concursul New Talent de la Bratislava, desfăşurat sub egida Uniunii Europene de Radio şi acordat celui mai talentat interpret din lume sub 28 de ani. Violonistul român a concurat cu 170 de competitori. Împreună cu sora sa, pianista Andreea Stoica, a format, în 1996, Duo Stoica, repurtând succes după succes. Cântă pe o vioară Stradivarius din 1729, pe care a obţinut-o în urma unui concurs. În 2014, violonistul Răzvan Stoica a concertat în Statele Unite ale Americii la celebra sală de concerte Carnegie Hall. Este director artistic la Kamerata Stradivarius Orchestra din Amsterdam.

Biletele pot fi procurate de la casa de bilete a Filarmonicii Pitești, prețul unui bilet fiind 30  de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionari beneficiază de  reducerile aferente fiecărei categorii.

Articol scris de Antoniu Neguț

Distribuie!

0 Comentarii