Web Analytics

Violoncelistul Răzvan Suma, în deschiderea stagiunii a XI-a la Filarmonica Pitești

de | 8.09.2017 09:08 | Actualitate

razvanFilarmonica Piteşti deschide noua stagiune, a XI-a, joi, 14 septembrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional. Alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată de Tiberiu Oprea, revine la Filarmonica Piteşti violoncelistul Răzvan Suma, care va interpreta Concertul pentru violoncel și orchestră în Do major de Joseph Haydn şi Sonata pentru violoncel de John Ireland/Matthew Forbes. În partea a doua, publicul va audia Simfonia nr. 2 în Re major, op. 73 a lui Johannes Brahms.

 

Născut în 1977, la Cluj-Napoca, Răzvan Suma a absolvit Liceul de Muzică din localitatea natală şi Academia de Muzică Bucureşti, la clasa profesorului Marin Cazacu. Îndrăgitul violoncelist a întreprins numeroase turnee naţionale şi internaţionale, atât singur, cât şi cu „Romanian Piano Trio” sau „Trio Strad”, alături de Alexandru Tomescu, Horia Mihail, respectiv Toma Popovici, sau în componenţa cvartetului „Cellissimo”, alături de Marin Cazacu, Alexandra Guţu şi Octavian Lup.

A susţinut frecvent concerte împreună cu pianistul spaniol Josu Okinena, în săli ca „Auditorio Nacional de Madrid”, „Teatro Colon”din Buenos Aires, „Kursall” din San Sebastian, dar şi la Filarmonica Piteşti, la care a fost angajat ca solist concertist între anii 2008-2010.

Solist concertist şi director al Orchestrelor şi Corurilor Radio și profesor asociat la Universitatea de Muzică București, a câştigat numeroase competiţii naţionale şi internaţionale, participând la numeroase recitaluri şi concerte în turnee din Europa, Asia şi America. Are în palmares peste o mie de concerte şi recitaluri susţinute pe toate continentele, fiind unul dintre cei mai prolifici violoncelişti români contemporani.

A susținut și masterclass-uri în țară și în străinătate (Argentina, Spania, Belgia). Violoncelul la care cântă este conceput şi realizat, la Paris, în 1849, de unul dintre cei mai apreciaţi creatori de instrumente din epocă, lutierul Charles Adolphe Maucotel. În secolul al XIX-lea a aparţinut celebrului violoncelist Pierre Fournier. În 2009, instrumentul i-a fost oferit de Fundaţia Musicha, din San Sebastian, Spania, tânărului muzician român.

M.I.

Articol scris de Marius Ionel

Distribuie!

0 Comentarii