# Pe 7 martie se vor derula termene de judecată în două procese în care Constantin Nicolescu este acuzat de fapte de corupţie. Dosarele inundaţiilor se vor prăvăli vineri, 7 martie, peste Constantin Nicolescu la mai puţin de o lună de la „condamnarea” acestuia de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în cazul conflictului de interese constatat de către Agenţia Naţională de Integritate. Retras zilele trecute în zona de parcare a administraţiei şi politicii, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş trebuie să nu mai piardă nicio bătălie pentru a ieşi cu bine din război.
Cauza cea mai avansată este cea de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României. Procesul a ajuns în faza recursului, iar 7 martie este primul termen de înfăţişare în faţa instanţei supreme. Iniţial fusese vorba de judecată pe 18 aprilie, în Vinerea Mare, dar data a fost preschimbată în altă zi de vineri, dar la început de martie.
Procesul ajuns la Secţia Penală a Înaltei Curţi, Completul nr. 10, este cel în care Constantin Nicolescu şi alte 10 persoane sunt judecate pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie în legătură cu obţinerea şi utilizarea de fonduri europene pentru reabilitarea unor unităţi şcolare afectate de inundaţiile din 2005. În acest dosar al inundaţiilor mai pătimesc şi primarii argeşeni Călin Andrei, Ion Popa, Ion Ştefan, fostul primar Gheorghe Nicuţ, oamenii de afaceri Cornel Penescu şi Grigore Dobre. Judecata a început în mai 2011, la Tribunalul Argeş, dar la începutul lui 2013 s-a ajuns la Bucureşti. Tribunalul din Capitală i-a condamnat la închisoare cu suspendare pe Nicolescu şi Penescu, ceilalţi inculpaţi fiind achitaţi. Numai că Parchetul Direcţiei Naţionale Anticorupţie a atacat hotărârea, s-a ajuns la Curtea de Apel Bucureşti, iar consecinţa a fost dură: în noiembrie 2013 toţi cei 11 inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare, fie cu executare, fie cu suspendarea executării pedepsei. Constantin Nicolescu a primit patru condamnări la închisoare, stabilindu-se executarea celei mai grele dintre acestea, cea de 3 ani şi 4 luni. Recursul la Înalta Curte este ultima cale ordinară de atac, decizia acestei instanţe fiind executorie şi irevocabilă.
Al doilea dosar al inundaţiilor are ca obiect tot infracţiuni de corupţie. În cauză sunt tot 11 inculpaţi, în afară de Nicolescu fiind acuzaţi notarul Ionel Didea, omul de afaceri Grigore Dobre şi mai mulţi angajaţi ai Consiliului Judeţean Argeş. Procesul a început în februarie 2013 la Curtea de Apel Bucureşti, iar vineri se va derula al 18-lea termen, la Secţia 1 Penală. Acuzaţiile fac referire la fraudarea de fonduri europene, dare şi luare de mită, abuz în serviciu şi altele, toate comise în activitatea de reconstrucţie a două poduri afectate de inundaţiile din 2005.
Ambele cauze au acelaşi termen, 7 martie, iar şedinţele sunt programate la aceeaşi oră, 09.00. La Curtea de Apel, completul instanţei are doar două procese pe rol, în timp ce la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie lista de dosare cuprinde 48 de cauze. Este de presupus că în una dintre cauze, cel mai probabil în cea cu Dosarul Școlilor, va interveni o amânare a pronunțării, din informațiile noastre pe 8 aprilie, pentru punerea în acord cu noile coduri.
Acuzaţiile i-au măcinat sănătatea
În ianuarie 2011, la aflarea deciziei de arest preventiv în cauza cu reabilitarea şcolilor, Constantin Nicolescu a leşinat, fiind dus de urgenţă la Bucureşti pentru a fi operat la inimă de către medicul Şerban Brădişteanu. După ieşirea din spital, Nicolescu a rămas în arest, fiind eliberat pe 2 februarie 2011.
În dosarul podurilor afectate de inundaţii, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean a avut prima sincopă în septembrie 2012, atunci când DNA a început urmărirea penală în cauză. Nicolescu a petrecut o săptămână în spital, afecţiunea vizând tot inima.
Cătălin Ion Butoiu
0 Comentarii