Web Analytics
scris vineri, 18.04.2025

Vinerea Mare. Semnificația zilei, tradiții și obiceiuri

Vinerea Mare. Semnificația zilei, tradiții și obiceiuri

În Vinerea Mare se face pomenire de mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale lui Hristos. Din Scriptură aflăm că, după ce Mântuitorul Iisus a fost biciuit, Pilat, spălându-se pe mâini, îi rostește sentiința. Hristos a fost trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea.

Potrivit Sfintelor Evanghelii, în momentul în care Iisus Și-a dat Duhul, s-au arătat mai multe semne miraculoase printre care: catapeteasma templului s-a rupt, pământul s-a cutremurat, pietrele s-au despicat, iar multe trupuri ale celor adormiți au înviat.

În Vinerea Patimilor are loc slujba numită Ceasurile împărătești și Vecernia. Acum se scoate Sfântul Epitaf din altar și este așezat în mijlocul bisericii, pentru închinarea credincioșilor.

Citește și Preotul Nicolae Brânzea, numit şef la Teologia Centrului Universitar Piteşti

Vinerea Mare este zi aliturgică. În această zi nu se săvârșește nici una dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală a zilei este scoaterea Sfântului Epitaf din altar și așezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. În Vinerea Patimilor se cântă Prohodul și se înconjoară biserica cu Sfântul Epitaf. Acest obicei reprezintă o procesiune de înmormântare.

După procesiunea din jurul bisericii, Sfântul Epitaf este așezat pe Sfânta Masă din altar, acolo unde rămâne până la la sărbătoarea de Înălțare. Punerea pe Sfânta Masă reprezintă punerea Domnului în mormânt.

După ce Epitaful este așezat pe o masa înaltă, credincioșii vin pe rând și săruta Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, apoi trec pe sub masă. Obiceiul semnificând unicitatea Jertfei Fiului lui Dumnezeu.

În această zi se ține post negru, deoarece ziua sfântă marchează momentul suferințelor pe care Mântuitorul le-a îndurat în drum spre muntele Golgota, acolo unde a fost răstignit.

Persoanele care nu pot să țină postul, nu trebuie să mănânce urzici în Vinerea Mare și nici să pună oțet în mâncare, pentru că Mântuitorului i s-a dat să bea oțet după ce a fost biciuit.

În zorii zilei de Vinerea Mare, creștinii obișniesc să afume casa cu tămâie, înconjurând-o de trei ori, pentru a proteja locuința.

Citeste și O familie din Corbi intră în istorie! Virgil şi Anca Baciu au montat crucea de 7 tone pe turla mare a Catedralei Neamului

Potrivit superstițiilor, dacă plouă în Vinerea Mare va fi un an bun și mănos, iar în cazul în care nu plouă, anul nu va fi unul roditor.

În Vinerea Mare se face pomenirea „Sfintelor și Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului si Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Femeile nu coc în Vinerea Mare cozonaci, pâine sau orice alte aluaturi, de teamă să nu ardă mâinile Maicii Domnului, potrivit superstițiilor.

De asemenea, în Vinerea Mare femeile nu cos. Potrivit tradițiilor strămoșești, cine nu respectă acest obicei ar putea orbi.  

Femeile nu țes și nu spală în Vinerea Patimilor, pentru a nu o supăra pe Sfânta Vineri.

În Vinerea Mare nu se mai face curățenie, nicio altă activitate casnică ori treburi grele în gospodărie.

Conform tradițiilor din popor, în Vinerea Mare nu se sacrifică animale.

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Investiţii de milioane la Lereşti

Recent declarată stațiune turistică, localitatea Lerești beneficiază de o expansiune nemaiîntâlnită a domeniilor turistic, economic și...