Web Analytics

Vidraru 50 – lansare de album şi expoziţie omagială la Biblioteca Judeţeană Argeş

de | 19.01.2017 13:01 | Cultură

9 Vidraru01

Albumul monografic și expoziția omagială VIDRARU 50 dau măsura frumuseții nepervertite, a minții strălucite, a voinței, a patriotismului, în ultimă instanță, a eroismului, pe care românii le-au zidit, precum odinioară Manole pe Ana, în Barajul și în Hidrocentrala de la Vidraru.

Autorii albumului sunt Paul Gheorghiescu – inginer cu peste 40 de ani de activitate în domeniul hidroenergetic, membru de onoare al Comitetului Român al Marilor Baraje, Ducu Gheorghiescu – inginer, salvamontist și fotograf, membru al Societății Fotografilor Americani, Ion Turcu, ridicat la ceruri, lui îi aparțin cele mai multe dintre fotografiile din album, intrate acum în colecția Asociației Rest.Art din Curtea de Argeș, sub egida căreia a apărut lucrarea.

10.000 de oameni au lucrat la barajul Vidraru

9 Vidraru0210.000 de oameni, 5 ani de efort susținut, peste 500 de kilometri pătrați de lucrări desfășurate și o performanță absolută – inaugurarea, în decembrie 1966, a primei capodopere inginerești românești, a cărei execuție a demarat în octombrie, 1963. Acestea sunt primele repere, care stârnesc interesul, dar și mândria națională, într-o vreme cu prea puțini eroi și parcă fără nicio vocație.
Printre invitații speciali, s-a aflat ing. Valeriu Pop, fost ministru al Mediului, între anii 1990 – 1992, fost ambasador al României în Canada, în perioada 1992 – 1995, implicat îndeaproape în procesul de realizare a acestui proiect de anvergură. Excelența Sa a ținut să sublinieze, pe lângă valoarea monografică și omagială a albumului, importanța lui tehnică. Sunt prezentate, cu lux de amănunte, primele scheme de amenajare, soluțiile de construcție, unele de pionierat, generate de accidentele geologice, sunt descrise avariile nemaiîntâlnite, până atunci, nicăieri în lume.
Evenimentul de săptămâna trecută de la Bibliotecă a fost inclus în suita manifestărilor dedicate Zilei Artei Fotografice în România, sărbătorite din 2010 pe 11 ianuarie.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii