Web Analytics

Vicele Mânzână, despre criza transportului metropolitan: „Luni operatorii vor fi pe trasee”

de | 6.09.2017 11:31 | Actualitate

dan manu ion manzanaÎn cadrul conferinței săptămânale de presă a Consiliului Județean a fost adusă în discuție și criza transportului de persoane între Pitești și localitățile limitrofe. Vicepreședintele instituției, Ion Mânzână, a afirmat că CJ Argeș a preluat activitatea de transport metropolitan odată cu Hotărârea 229 din 31 septembrie a.c., prin care rutele respective au fost declarate trasee județene de transport persoane. Procedurile legale de atribuire a traseelor prin licitație au fost deja demarate, iar de luni, 11 septembrie, operatorii de transport de persoane vor efectua curse pe aceste trasee.

„Chestiunile acestea au ținut până acum de activitatea altor UAT-uri. De aici încolo, trebuie să intrăm pe anumite proceduri legale și trebuie să ținem cont de o anumită agendă. Noi am făcut notificări către Agenția pentru Agendă Digitală a României, care va duce la atribuirea, pe data de 13 octombrie 2017, a traseelor din programul județean de transport pentru curse regulate cu valabilitatea 2014 – 2019. Există un calendar, pe 23 septembrie – afișarea traseelor, între 24 și 26 septembrie – modificarea datelor, iar între 27 septembrie – 2 octombrie e perioada de depunere a solicitărilor în format electronic. Toate acestea nu sunt atributul nostru, ci al Agenției pentru Agendă Digitală a României”, a precizat vicele Mânzână.

Cele 11 noi trasee care vor lega Piteștiul de localitățile limitrofe sunt: Pitești (Autogara Girexim) – Budeasa – Valea Mărului, Pitești (Autogara Astra) – IMEP Ștefănești, Pitești (Autogara Astra) – Ștefănești – Izvorani, Pitești (Autogara CNCD) – Ștefănești – Gara Golești, Pitești (Autogara Astra) – Valea Mare – Ștefănești, Pitești (Autogara Astra) – Valea Mare – Enculești, Pitești (Autogara Astra) – Mărăcineni – Micești, Pitești (Autogara Astra) – Micești – Păuleasca, Pitești (Autogara Astra) – Albota – Mareș, Pitești (Autogara Astra) – Hințești, Pitești (Autogara Astra) – Trivale – Ciocănăi.
Cum se va desfășura totuși transportul de persoane în zona metropolitană până când traseele vor fi atribuite operatorilor prin licitație? Ne informează tot vicepreședinte CJ, Ion Mânzănă. „Vineri (n.red. 8 septembrie a.c.) este finalul unei invitații adresate de către noi operatorilor de transport autorizat, în care vom discuta cu aceștia despre capacitatea de transport, avizele pe care le au pentru autovehicule, vom face un referat de aprobare, luni (n.red. 11 septembrie) urmând să intre pe trasee, în urma unor protocoale între Consiliul Județean și operatorii de transport persoane autorizați. Perioada aceasta de vid va fi acoperită, conform legii, de către operatorii de transport care îndeplinesc condițiile legale de a participa, urmând ca cetățenii să beneficieze cât mai repede de acest transport”, a mai spus vicele Mânzână.
„Am analizat situația cu profesioniștii pe care îi avem. Singura soluție pe care o avem pentru a nu bloca aceste trasee începând cu 1 septembrie, soluție care nu este cea mai fericită, a fost acest demers pe care noi, Consiliul Județean, l-am făcut prin hotărâre de consiliu, să preluăm aceste trasee de interes județean. Problema de protocoale sperăm să se încheie vineri dimineață, la ora nouă. Foarte important, intenția noastră este ca luni dimineață, pe 11 septembrie, să fie funcționale aceste trasee. Nu ține însă de CJ ce hotărăsc consiliile locale ca stații. CJ are singurul drept legal de a aviza un traseu, chiar și provizorat dacă ne permite legea, până la licitația electronică. Treaba excusivă a consiliilor locale este dacă dau undă verde stației în zona lor locală și fac apel la consiliile locale să analizeze foarte bine oportunitățile în așa fel încât să nu avem disfuncționalități”, a mai adăugat Dan Manu, președintele CJ Argeș.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii