Web Analytics

Viaţa din puşcărie a celor doi condamnaţi în tripla crimă de la Stoeneşti

de | 6.06.2019 13:30 | Actualitate

# „Toată lumea, de la deținuți și până la angajații penitenciarului, și-a dat seama că au ajuns acolo fără să fie vinovați”, susține avocatul Florentin Sorescu despre clienții săi, Vasile și Doru Durleci

Aflaţi de o jumătate de an în închisoare, Vasile Durleci, condamnat de Curtea de Apel Piteşti la 20 de ani şi 8 luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de omor calificat, şi tatăl său, Dorel Durleci, care a primit o pedeapsă de 15 ani şi 8 luni de închisoare pentru complicitate la omor calificat, sunt în pragul unei căderi psihice. Cei doi au fost condamnați, cum se știe, pentru triplul asasinat de la Stoenești din primăvara lui 2016, iar în cazul lor avocatul Sorescu a încercat să demonstreze că, de fapt, n-au luat parte la măcel și că acesta a fost săvârșit de Laurențiu Durleci, condamnat pe viață și decedat între timp în Penitenciarul Colibași. După ce, la sfârşitul lunii mai, ÎCCJ a respins recursul în casaţie formulat de avocatul care a încercat să demonstreze că cei doi nu au avut parte de un proces echitabil, lui Vasile și Doru Durleci le mai rămâne o singură speranță – CEDO.

„Concubina lui Vasile, cu care urmează să aibă un copil,a făcut pareză, de supărare”

Tripla crimă de la Stoenești a nenorocit pe viață nu doar familia victimelor, traumatizată complet după moartea Laurenţiei Durleci (17 ani), a tatălui ei, Filip Tinca (37 ani) şi a bunicul fetei, Paul Durleci (57 de ani), ci și familia lui Laurențiu Durleci, fostul iubit al fetei, primul condamnat pentru masacru, mort după un an de închisoare, ai cărui tată și frate au fost și ei condamnați la ani grei de pușcărie. Cei doi stau în aceeaşi celulă la Colibaşi, de unde aproape că și-au pierdut speranța c-o să mai iasă.
„Se întâmplă niște lucruri pe care mi-e greu să le redau în cuvinte. Vorbesc ca oamenii care nu mai au nicio speranță. Vasile a început să se bâlbâie. El nu avea probleme de acest gen. Articulează greu, se bâlbâie din două în două cuvinte, pentru că este, clar, marcat psihic. Soția, concubina lui Vasile, cu care urmează să aibă un copil, a făcut pareză, de supărare. Practic, este un dezastru. Știe ce s-a întâmplat acolo. Știe că soțul ei este, de fapt, nevinovat. Nu vă puteți imagina ce se întâmplă, iar mie îmi este teamă că, într-adevăr, se vor întâmpla lucruri și mai grave cu ei, pentru că acești oameni sunt ajunși la limita puterilor. Tatăl plânge și el, continuu, continuu”, povestește, pentru Jurnalul de Argeș, avocatul Florentin Sorescu, care se teme că cei doi ar putea recurge la suicid.
În penitenciar, cei doi n-au avut parte de violențe, așa cum a avut parte ruda lor, Laurențiu Durleci (condamnat la închisoare pe viață și decedat în decembrie 2017), care, de altfel, a recunoscut și și-a asumat întregul masacru de la Stoenești.

Avocatul Sorescu: „Mi-a spus gardianul că se vede de la o poștă că n-au ce căuta aici”

7 sorescu„Nici vorbă de violențe în cazul lor. Eu însumi am discutat la penitenciar… Mi-au spus cei care sunt gardieni: «Domnule avocat, se vede de la o poștă că n-au ce căuta aici». Observă oamenii! Toți cei care sunt vinovați n-au nicio treabă, râd, joacă relaxaţi cărți… Pe ei tot timpul îi vezi plângând, tot timpul îi vezi ca niște umbre. Practic, au devenit un exemplu de notorietate în cadrul penitenciarului, pentru că toată lumea, de la deținuți până la angajați, și-a dat seama că au ajuns acolo fără să fie vinovați”, mai spune avocatul (foto).

Deși sunt închiși într-o zonă de maximă siguranță, cei doi au primit dreptul de vizită la masă

„Există o serie de restricții în penitenciar pentru că ei sunt introduși în zona de maximă securitate a penitenciarului, ţinând cont de mărimea pedepsei și de gravitatea faptelor, care, într-adevăr, ar impune astfel de măsuri dacă le-ar fi comis. Au cerut dreptul de vizită la masă, să poată să stea la masă cu soția/mama. Ceea ce extrem de rar s-a mai întâmplat, directorul penitenciarului a aprobat solicitarea. Își dă seama ce e cu ei și de ce au ajuns acolo, că nu aveau, de fapt, ce căuta acolo. Oamenii reacționează în măsura posibilității lor și a principiului umanismului, așa cum trebuie să reacționezi când ai în față astfel de cazuri. Îți dai seama că vorbești cu niște oameni aflați la limita limitelor. Aveau un coleg de cameră judecat și condamnat pentru crimă mai revoltat decât toată lumea, care întreba întruna: «Ce caută ăștia aici?!», pentru că văzuse despre ce e vorba. Îmi spunea mie: «Eu știu de ce sunt aici, că am făcut-o. Știu pentru ce o trag, dar ăștia ce caută?». Oamenii se comportă cât se poate de frumos, ba au și tendința să-i ajute cu o cerere, cu ce au nevoie, pentru că – și aici e un paradox – oamenii care au încălcat legea înțeleg cel mai bine ce înseamnă o lege și ce înseamnă un adevăr. Lor li se pare de neacceptat că sunt în situația asta”, mai spune avocatul Florentin Sorescu.

„La Înalta Curte s-au făcut că judecă”

Avocatul Florentin Sorescu a redactat deja plângerea pe care o va depune la CEDO, în care reclamă faptul că cei doi nu au avut parte de un proces echitabil.
„La Înalta Curte s-au făcut că judecă. Nu știau cum să scape… Nu-i interesează! Noi trăim într-o fază a formalismului. Asta ne va mânca tot timpul… până vom înțelege niște principii fundamentale! Ceea ce am invocat eu sunt situații în care statul român a fost condamnat la CEDO pentru că nu au fost administrate niște probe obligatorii. Asta spune textul de lege: la o soluție de achitare este obligatoriu să reaudiezi toți martorii pe care s-a întemeiat soluția de achitare. Ce a făcut Curtea de Apel? Nu a audiat decât un martor şi acela din familia victimelor, care nici măcar n-a mai vrut să depună jurământul. Unde mai este procesul echitabil?
Instanţa nu numai că a schimbat încadrarea juridică direct, prin hotărâre, ceea ce este deosebit de grav, dar a schimbat și actul de sesizare. Cu alte cuvinte, judecătorul a sfârșit prin a face propriul rechizitoriu. Unde s-a pomenit așa ceva, ca un judecător să facă rechizitoriu prin hotărâre judecătorească și cum mă pot eu apăra când tu vii cu o situație nou prezentată, nou creată?! Eu nu mai am cum să mă apăr, fiindcă tu ai făcut-o direct prin hotărâre. De aceea n-o să renunţăm, pentru că nu poate să rămână aşa!”, încheie avocatul Florentin Sorescu.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii