Web Analytics

Deputatul Draghici a cerut SRI să clarifice legalitatea mandatelor de ascultare

de | 23.10.2017 16:54 | Actualitate

DRAGHICIDeputatul Mircea Drăghici a solicitat anchetarea modului în care SRI a obţinut mandate de siguranţă naţională pentru interceptarea cetăţenilor români în dosare de corupţie. 
 
Mai exact, parlamentarul de Argeş a cerut membrilor Comisiei SRI din Parlament să formeze o subcomisie care să analizeze şi să constate în ce măsură puteau să constituie temei legal pentru formularea solicitărilor în vederea obţinerii mandatelor de siguranţă naţională deja celebrele protocoale încheiate de SRI cu diferite structuri de parchet, sau hotărârile secrete ale CSAT, se arată pe site-ul lumeajustiţiei.ro. 
 
Respectiva subcomisie va trebuie să clarifice dacă practicile de obţinere a mandatelor de siguranţă naţională din perioada 2005-2014, „emise la solicitarea SRI privind pe cetăţenii români, au fost emise în acord cu prevederile Codului de procedura penală, ale Constituţiei României şi cu respectarea prevederilor Convenţiei Europene a Drepturilor Omului”. 

Inţiativă lui Mircea Drăghici avut la baza, potrivit sursei citate, împrejurările descoperite în dosarul în care DNA l-a trimis în judecată, în 2015, alături de fostul preşedinte al CJ Argeş, Constantin Nicolescu, acuzându-l de pretinse fapte de complicitate la abuz în serviciu.

Conform solicitării transmise preşedintelui Comisiei de control a SRI, la dosarul întocmit de procurorii DNA se regăsesc transcripturi ale unor convorbiri telefonice purtate în 2007 şi realizate în baza unor mandate de siguranţă naţională obţinute pe numele fostului preşedinte al CJ Argeş,  care nu a fost niciodată acuzat sau suspectat de fapte ce ţin de securitatea naţională. 

Potrivit aceleiaşi surse, prin apărătorul sau, Alexandru Morarescu, în adresa trimisă Comisiei de control a SRI, Mircea Drăghici arată că cei peste 25 de inculpaţi din dosar au solicitat încă din faza camerei preliminare excluderea respectivelor interceptări, invocând că mandatele au fost obţinute nelegal şi chiar modificate, prin ştersături sau modificări cu pixul. 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii