Web Analytics

Vecinii ne trag de mânecă să dezvoltăm turismul: parteneriat între Dâmboviţa, Argeş şi Braşov pentru şapte staţiuni turistice în Leaota

de | 4.07.2013 09:41 | Politica si Administratie

Autorităţile din Dâmboviţa au anunțat că se gândesc să dezvolte turismul şi în masivul Leaota, acolo unde, împreună cu judeţele vecine Argeş şi Braşov, vor să pună bazele a şapte mini-staţiuni ecoturistice, unde localnicii să îşi poată valorifica produsele tradiţionale. Ideea a fost lansată de autorităţi la o întâlnire cu preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Răzvan Filipescu.

Proiect de 350 de milioane de euro

Proiectul presupune crearea a şapte mini-staţiuni turistice în zona Leaota, plecând de la cabana Leaota. Repartizarea ar fi următoarea: trei pe teritoriul judeţului Argeş şi patru pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. Se doreşte crearea a peste 7.000 de locuri de cazare, hoteluri şi pensiuni, 18 kilometri de pârtii olimpice naturale, pârtie pentru bob şi patinoare artificiale. „Este întocmit de mai multă vreme un studiu de fezabilitate. Ar implica o colaborare între judeţul Dâmboviţa şi judeţul Argeş. Sperăm să obţinem finanţare pe exerciţiul 2014-2020, tot din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Lucrul acesta este deja discutat cu Argeşul, dar, ca să fiu exact, noi am discutat cu toate judeţele din jur, pentru că vor avea prioritate la finanţare proiecte integrate, care rezolvă problemele mai multor judeţe. Au un impact regional”, a declarat Adrian Ţuţuianu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

Brașovul vrea legătură directă spre Moeciu

Prin parteneriatul care se realizează cu cele trei judeţe, toate produsele din gospodăriile localnicilor, pe o distanţă de 15 kilometri, vor fi cumpărate prin asociaţii, de către cei care vor lucra acolo. Proiectul include şapte staţiuni, dintre care patru în judeţul Dâmboviţa: Staţiunea Leaota (1450 metri), Staţiunea Rătei (1650 metri), Staţiunea Sutila (1500 metri), plus staţiunea de bază Leaota şi trei în zona Dragoslavele, judeţul Argeş: Mitarca (1600 metri), Cumpărata (1750 metri) şi Tâncăva (1700 metri). Autorităţile din Braşov ar fi şi ele interesate de acest proiect pentru că vor o legătură rutieră între Leaota şi Moeciu de Sus și aceasta în condițiile în care consiliile judeţene din Braşov şi Dâmboviţa au bătut deja palma pentru un proiect îndrăzneţ, numit „Transcarpatica”. Drumul ar străbate Bucegii şi ar face legătura dintre zona turistică a acestor munţi şi culoarul Rucăr-Bran. F.S.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii