Web Analytics

Vecinii afectaţi şi scandalizaţi de blocul lui Brănescu rup tăcerea

de | 5.09.2019 14:29 | Dezvăluiri

# Scandalul cu controversatul proiect imobiliar ar putea fi tranșat de Inspectoratul de Stat în Construcții # O adresă a Primăriei Pitești încinge din nou spiritele: „Ne derutează, ca să ne bage în ceață” # Între timp, planșa cu PUG-ul zonei a dispărut de pe site-ul Primăriei Pitești

Vecinii viitorului bloc pe care omul de afaceri Ion Brănescu și familia sa vor să-l construiască în Pitești, pe strada Gârlei, la numărul 74, cer un răspuns de la Inspectoratul de Stat în Construcții, după ce Primăria Pitești i-a băgat, în mod repetat, în ceață privind regimul de înălțime al zonei. Tocmai această sesizare le-a mai dat o gură de oxigen, pentru că, în așteptarea unui răspuns de la ISC, proiectul de hotărâre de Consiliu Local iniţiat de primarul Cornel Ionică privind aprobarea PUD-ului pentru viitorul bloc al afaceristului piteștean a fost retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local de la sfârşitul săptămânii trecute. Asta după ce consilierul local Cristian Gentea, care a fost la fața locului și a stat de vorbă cu oamenii de pe strada Gârlei, a spus că regimul de înălțime pe care trebuie să-l respecte viitorul imobil cu patru etaje nu e clarificat. Între timp, vecinii în cauză au primit un răspuns la o adresă anterioară înaintată Primăriei Pitești cu privire la precizarea subzonei în care se află terenul pe care urmează să se construiască blocul. Primăria indică „subzona LI a”, care, culmea, nici măcar nu apare în planşa PUG, pe care oamenii au reuşit să o descarce de pe pagina Primăriei Piteşti înainte ca municipalitatea s-o scoată de pe site.
Pe strada Gârlei, chiar vizavi de terenul pe care Ion Brănescu intenţionează să-şi ridice blocul cu patru etaje, am găsit-o pe Laura Şerban, unul dintre vecinii pe care viitoarea construcţie îi va umbri şi care, alături de alţi petenţi din zonă, a semnalat Primăriei Piteşti că adresa la care urmează să se construiască imobilul se află, potrivit PUG în vigoare, într-o zonă cu regimul de înălțime mic, de case, chiar dacă se învecinează cu o altă zonă în care există deja blocuri.

„Dacă fac o clădire cu patru etaje, mie îmi va umbri jumătate din curte”

Piteşteanca și-a spus păsul. „Vor să abuzeze. Nu am nimic împotriva faptului că vor să construiască, sunt proprietari, dar să respecte regimul adecvat de înălțime, care regim este de case, vile, maximum parter, un etaj și mansardă. Nu se poate să construiască 4 nivele. Dacă fac o clădire cu patru etaje, mie îmi va umbri jumătate din curte. Apoi, vă imaginaţi ce ar însemna aici 25 de apartamente, cu parcări, cu locuri de joacă, cât e strada asta de mare ca să fie atâta rumoare? E prea mult pentru străduţa asta. Panoul cu anunțul de intenție l-au pus acolo, cu spatele la noi, deşi noi suntem cei afectaţi direct. Pe noi ne-au anunţat prin poștă, foarte târziu, la sfârşitul anului, astfel încât să n-avem dreptul la replică şi să pierdem termenul acela de contestaţie. Până a venit poşta, până am făcut contestaţie, trecusem în anul următor şi ne-au zis: «Noi am afişat, am pus pe site, trebuia să veniţi cu replica atunci, să ne sesizaţi!». Păi bine, bine, dar ne-aţi cam îmbrobodit! Mergem şi-i acţionăm în instanţă dacă obțin certificat de urbanism şi autorizaţie de construcţie. Suntem câţiva care vom merge până în pânzele albe”, a mărturisit, pentru Jurnalul de Argeș, Elena Şerban.

„Subzona LIa nu exista în PUG-ul pe care primăria l-a avut afișat pe site”

Femeia a primit, săptămâna trecută, un răspuns de la Primăria Pitești, care insistă că terenul ar fi situat într-o subzonă cu regim de înălțime mare.
„(…) Vă comunicăm că amplasamentul studiat este situat în U.T.R.19, subzona LIa, destinația stabilită fiind de zonă rezidențială cu clădiri înalte și funcțiuni complementare, conform PUG aprobat prin HCL nr. 113/1999 și prelungit prin HCL nr.90/2010, având următoarele reguli de construire: funcţiunea dominantă a zonei – locuirea; regim de înălţime zonă: mai mult de trei niveluri (minim P+3E); P.O.T. maxim =40%; C.U.T. maxim =1,5”, se arată în răspunsul Primăriei Piteşti.
Doar că pe planşa PUG-ul pe care oamenii au avut grijă să o descarce de pe pagina oficială a Primăriei Piteşti, planşă care a dispărut între timp de pe site, vecinii nu găsesc această subzonă LIa. Oamenii văd în respectiva planşă PUG că imobilul de la numărul 74 de pe strada Gârlei se află în subzona L1E de case cu un etaj, nicidecum în subzona de minim P+3, așa cum Primăria Pitești vrea să-l aprobe.
„Asta (n.red. – planşa PUG) a fost luată de pe site-ul primăriei şi după aia a dispărut. Eu am căutat pe net şi nu am găsit LIa. Ei pun problema că e un bloc cu 10 etaje în apropiere. Păi, e mai aproape blocul ăla din strada Paltinului decât noi, de pe strada Gârlei? Cum l-a văzut pe ăla mai aproape și pe noi, nu? ”, spune Gheorghe Firaru, un alt piteştean care locuieşte pe strada Gârlei.
„Subzona LIa nu exista în PUG-ul pe care primăria l-a avut afișat pe site (…). Rămâne de văzut ce zic cei de la Inspectoratul în Construcții”, spune şi activistul de mediu Robertin Rusu, unul dintre semnatarii numeroaselor adrese transmise către diverse autorităţi pentru clarificarea subzonei şi a regimului său de înălţime.
Iată ce se cere în adresa înaintată Inspectoratului de Stat în Construcţii de unul dintre locatarii de pe strada Gârlei.
„Vă rog să binevoiți a-mi comunica ce regim de înălțime trebuie să respecte, conform PUG aprobat prin HCL nr. 113/1999, orice clădire nouă ce se intenționează a se construi în municipiul Pitești pe strada Gârlei la numărul 74. (…). Domnule Inspector, repet, cu respect vă cer să precizați regula de construire referitoare la regimul de înălțime (…)”.

„Sunt un pic aranjate, un pic scenarizate lucrurile”

Până când ISC va răspunde acestei adrese, lucrurile stau deocamdată pe loc, pentru că, după o vizită în teren, consilierul local Cristian Gentea a fost informat asupra acestei adrese înaintate către ISC, proiectul de hotărâre de Consiliu Local iniţiat de primarul Cornel Ionică privind aprobarea PUD-ului pentru viitorul bloc al afaceristului piteștean a fost retras de pe ordinea de zi a Consiliului Local (tocmai pentru clarificarea regimului de înălțime).
„Ne-au salvat, că eram într-un mare impas cu toţii. Că, venind dânşii pe teren înainte de şedinţă, am spus că am dus şi noi o sesizare la ISC, să ni se dea un răspuns referitor la regimul de înălţime. Mă întreb: dacă n-ar fi fost acea sesizare la Inspectorat, cum ar fi aprobat?! Normal că în favoarea lor, dovadă şi adresa de care v-am spus, pe care am găsit-o a doua zi, venită de la primărie. Sunt un pic aranjate, un pic scenarizate lucrurile astea. Cât am fi noi de simpli, nu vrem decât să nu-şi mai bată joc”, a mai declarat, pentru Jurnalul de Argeş, Elena Șerban.

„Dezastrul urbanistic pe care cei din Primăria Piteşti l-au girat atâţia ani trebuie să înceteze”

Deși spune că apreciază, totuşi, deplasarea pe teren a delegației de la primărie, activistul de mediu Robertin Rusu spune că e cam târzie mobilizarea.
„Pentru cei de la Primăria Pitești se apropie funia de par, adică alegerile locale de anul viitor, și vor să mai dreagă busuiocul, de asta au retras și respins în ultima ședință de Consiliu Local proiectele imobiliare cu probleme. Mi-e teamă că este prea târziu pentru ei; dezastrul urbanistic din oraș pe care l-au girat atâția ani trebuie să înceteze”, consideră activistul de mediu Robertin Rusu.

Planșele pe care le dețin vecinii arată că terenul este în subzona L1e, nu în LIa, care nici nu apare în schiță

 

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii