Web Analytics

Vârsta de pensionare din Franța crește la 64 de ani.  Se anunță noi proteste masive și greve

de | 14.04.2023 21:16 | Actualitate, Home, Politica si Administratie

Consiliul Constituţional din Franţa a validat principalele norme ale planului reformei pensiilor, inclusiv creşterea vârstei de pensionare, respingând cererea de organizare a unui referendum, pe fondul protestelor violente care au cuprins orașele franceze.

Citește și: O pisică îmbrăcată ca un bebeluş transporta droguri, în Rusia

Consiliul Constituţional a aprobat principalele măsuri decise de Guvernul Elisabeth Borne prin asumarea răspunderii. Măsura creşterii vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani a fost aprobată. Au fost respinse unele măsuri referitoare la stimularea angajărilor persoanelor cu vârste mai avansate, potrivit Mediafax. De asemenea, a fost respinsă cererea opoziţiei de organizare a unui referendum pe tema reformei pensiilor. O decizie privind o altă cerere în acest sens este aşteptată pe 3 mai, conform cotidianului Le Figaro şi postului BFMTV. În contextul deciziei Consiliului Constituţional, preşedintele Emmanuel Macron urmează să promulge în următoarele zile legea privind reforma pensiilor.

Mii de persoane s-au adunat, vineri, în centrul Parisului pentru a aştepta decizia Consiliului Constituţional. Hotărârea de vineri seara a fost primită cu huiduieli și înjurături de protestatari aflați în apropierea clădirii Consiliului Constituțional din centrul Parisului. Autoritățile au interzis demonstrațiile în fața clădirii până sâmbătă dimineața. Unii manifestanți au anunțat că vor continua să protesteze până când modificările vor fi retrase. Au fost ridicate bariere pe străzile din apropierea tribunalului, iar poliția antirevoltă a fost desfășurată în pregătirea pentru alte proteste potențial violente.

Citește și: InfoCons: Masa de Paște, plină de E-uri, zahăr și sare! Cât și ce consumăm

Franţa este afectată de câteva luni de proteste masive faţă de reforma pensiilor. Guvernul Elisabeth Borne a adoptat legea privind reforma pensiilor prin asumarea răspunderii guvernamentale, evitând votul Parlamentului. Guvernul francez se confruntă de la începutul anului cu proteste violente împotriva reformei sale care vizează creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *