Web Analytics

Vânătoare stranie la Berevoeşti, cu medic gonac de mistreţ rănit de o ursoaică

de | 9.01.2020 14:19 | Dezvăluiri

La sfârșitul anului, Ocolul Silvic Aninoasa a organizat o partidă de vânătoare pe un fond de vânătoare de la Berevoești. Deși în vizorul puștii vânătorilor au stat porcii mistreți, ironia sorții a făcut ca unul dintre participanți, un medic care profesează în București, dar este argeşean la origini, să ajungă, din hăituitor, hăituit. De un urs. După ce a încercat să scape de furia animalului urcându-se în cel mai apropiat copac, Bogdan Purcăreanu (foto), în vârstă de 45 de ani, a fost prins de un picior de o ursoaică (aceasta având și doi pui), care l-a mușcat și l-a zgâriat. Ursoaica a fugit numai după ce partenerii de distracție au tras focuri de armă, alertați și de țipetele doctorului. Au sunat la 112 și, până să vină salvarea, șeful de ocol și ceilalți pădurari l-au urcat în mașină și l-au dus la spitalul din Câmpulung. Ulterior, victima a fost transportată la Spitalul Universitar, unde i s-au montat două șuruburi în călcâi. Acum, polițiștii au deschis dosar penal pentru vătămare din culpă, cercetările efectuându-se sub supravegherea Parchetului Judecătoriei Câmpulung. Unul dintre aspectele verificate este și pe linie de arme. De asemenea, Inspectoratul Teritorial de Muncă face verificări pentru a afla care era, de fapt, rolul doctorului în toată povestea. Cei de la ocol susțin că acesta, deși membru vânător, nu avea, totuși, în ciuda unor informații contradictorii, asupra sa armă de foc, ci era doar… gonac.

Poliția a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă

„Verificările sunt pe vătămare corporală din culpă, in rem, din oficiu; din primele verificări exista autorizație de vânătoare, vorbim de vânătoare organizată. Persoana este din București. Verificările au pornit după momentul în care a ajuns la spital persoana. Au aflat ulterior polițiștii de la Câmpulung despre faptul că a existat acest incident petrecut la vânătoare pe raza localității Berevoești. Dosarul s-a înregistrat la Secția de Poliție Rurală Schitu Golești, cercetările se desfășoară față de fapta de vătămare corporală din culpă, practic dosarul penal oferă cadrul legal pentru efectuarea de verificări, iar supravegherea cercetărilor se efectuează de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Argeș, Florin Popa.

Ion Samoilă, ITM Argeș: „La primă vedere, este accident de muncă”

Iată ce ne-a declarat Ion Samoilă, de la ITM Argeș: „Am fost sesizați chiar în ziua respectivă, a fost colegul nostru acolo, urmează să facă cercetarea OS Aninoasa, care a fost organizator de vânătoare. Respectiva persoană este un medic din București care venise la recreere pe aici, se pare că a fost invitat de un vânător, de prietenul lui la vânătoare. Urmează să vedem cam care a fost statutul lui, mai multe amănunte în legătură cu el, cum a fost organizată vânătoarea, dacă au fost trecuți pe vreo listă, dacă au fost instruiți, urmează să vedem aspectele astea. Ei ne comunică evenimentul cu primele date primare și după aceea cercetarea o face o comisie numită de cei de la Direcția Silvică și ei își asumă responsabilitatea cercetării, noi doar avizăm dosarul. A fost un coleg al nostru de la ITM la cercetare. Pe doctor l-a atacat un urs în timp ce participa la vânătoare. Trebuie văzut rolul lui în toată povestea asta. Nu ne putem pronunța acum, așteptăm toate datele care vin pe calea legală, durează vreo zece zile cercetarea. La prima vedere este accident de muncă”.

Participant la partida de vânătoare a fost și șeful OS Aninoasa

Șeful Ocolului Silvic Aninoasa, Olavi Nițescu, a fost și el participant la partida de vânătoare din data de 30 decembrie 2019. Acesta ne-a declarat: „Partida de vânătoare a fost organizată de Ocolul Silvic Aninoasa. Autorizația a fost dată de unul dintre pădurarii mei, că dreptul să semneze autotrizația îl au maiștri de exploatare, paznicii de vânătoare, șefii de ocol. Era la porc mistreț, vulpi, șacali, fiind autorizație colectivă, cu 2-3 specii. După câte știu eu de la băieții mei, că am fost și eu la vânătoare în ziua respectivă, au fost două ursoaice cu doi pui fiecare și una dintre ele a atacat. Am înțeles că a încercat să se urce într-un pom, dar nu a reușit la o înălțime așa de mare, probabil la un metru jumate, doi metri, și ursoaica l-a agățat de picior, de călcâi. Și am înțeles că și pe o pulpă, dar nu răni grave. Am luat legătura cu soția dumnealui, care mi-a spus că, în afară de rana de la calcaneu, mai e zgâriat pe picior. În partida respectivă, era gonac. Am înțeles că este membru vânător, are rude din Argeș. Profesează în București, dar el este din Argeș. Îi place să meargă la chestia asta, presupun că era în vacanță, mai vine cu noi în vacanță, este un băiat căruia îi place să meargă cu noi. Pe autorizațe nu era, dar noi avem un proces-verbal de instruire pe care era trecut și a semnat cu mâna dumnealui. El nu a avut armă, au venit băieții când au auzit strigând după ajutor. A ieșit tărăboi, au tras în sus. Dacă nu erau gonacii aproape, era… Doamne ferește… Putea să fie mult mai rău, a avut inspirație și a urcat în primul pom, e om care a știut cum să acționeze, nu a așteptat să se apropie animalul, s-a urcat. Știu că a plecat din Câmpulung la Spitalul Universitar și că ar fi cât de cât ok. I-a prins călcâiul în două șuruburi după câte știu ligamentul din spate era afectat destul de rău, s-a făcut o reconstrucție. Se va reface, nu chiar ușor, dar bine că e în viață, asta e cel mai important”.

Şeful OS Aninoasa: “Până în 2014-2015, le cumpăram urşilor 7-10 tone de hrană granulată, acum legea nu ne mai permite. Nu ni se permite nici să-i împuşcăm”

Referindu-se la motivele pentru care urșii sunt foarte agresivi, inclusiv în această perioadă în care ar trebui să hiberneze, Olavi Nițescu a afirmat: „Oricât ne-am ferit în vară de vânătoare la mistreț, fiind și foarte aproape de pesta porcină, am avut și în stânga și în dreapta focar, nu ne-am organizat nici în toamnă și ca să nu dăm de urși. Ne-am bazat că urșii ar trebui să fie la hibernare, dar nu sunt, și vin nemâncați pentru că, din 2014-2015, nu ni se mai permite să îi hrănim. Nu se vânează deloc decât prin derogare, dacă sunt pagube. Cel mai important lucru, după părerea mea, este să se hrănească. Până în 2015 îi hrăneam în permanență, acum nu ni se permite, de asta îi găsim la containere și atacă. Mi-au atacat un pădurar, au rănit un pădurar de vânătoare când punea hrană pentru mistreț. De aia sunt urșii prin containere și prin sat, pentru că sunt nemâncați. Puneam hrană granulată înainte, ca la câini, cu proteine. Pe două fonduri de vânătoare puneam între 7 și 10 tone de hrană granulată. Atunci aveam o concentrație, puteam să îi extragem. Veneau doi-trei vânători străini care plăteau și din aceste fonduri puteam să cumpărăm șapte tone de hrană…”

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii