VÂLCEA. Stoenești – singura localitate din țară în care este obținut și țesut borangicul în mod natural

de | 2.12.2021 09:13 | Actualitate, Cultura, Home

Singurul loc din România în care se obţine borangic și unde se ţese în mod tradițional se află în comuna Stoeneşti, judeţul Vâlcea. Borangicul este firul natural de mătase țesut de larve de fluturi, hrănite generos cu frunze de dud. Meșterul popular Cristina Niculescu a salvat de la dispariție ia și marama de bornagic.

Meșterul popular Cristina Niculescu din Stoenești Vâlcea, a ținut morțiș să salveze de la dispariție borangicul – mătasea naturală 100% românească pe care obține și apoi o țese la război în atelierul propriu.

CITEȘTE ȘI: STUDIU. Copiii care suferă de astm trebuie vaccinați cu prioritate împotriva Covid-19

„Nebunia” – cum numește pasiunea pentru borangic – a început în urmă cu 20 de ani, când nu știa absolut nimic despre creșterea viermilor de mătase. A învățat din greșeli, iar acum, după ani de trudă, știe totul despre cum se obține firul de borangic.

### Iiile de la Stoenești au făcut înconjurul lumii

Ia de borangic țesută la Stoenești a ajuns peste tot în lume. De aceea, atunci când vorbește despre cămașa cu altiță, ochii Cristinei Niculescu se umplu de lacrimi. Se mândrește că este româncă și că a salvat de la dispariție ia și marama de borangic.

Acest articol este despre:

Distribuie!

Articol scris de Antoniu Neguț

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Ultimele articole

Acum! Incendiu puternic la o casă din Argeș
Acum! Incendiu puternic la o casă din Argeș

Un incendiu puternic a izbcunit în urmă cu puțin timp la o casă din comuna Valea Mare Pravăț. Incendiul s-a manifestat la acoperișul locuinței si la o camera de centrală. Pentru alimentarea cu apă, la locul interventiei se depladează încă o autospecială de stingere cu...

Spitalul Câmpulung e blocat și de Ministerul Sănătății
Spitalul Câmpulung e blocat și de Ministerul Sănătății

La Municipalul câmpulungean nu se mai poate face nicio operație sau altă procedură medicală care presupune anestezie, după ce unul dintre medicii de Terapie Intensivă a fost detașat forțat la Județean, iar celălalt a intrat în izolare, având și ceva probleme de...