Web Analytics
scris miercuri, 01.06.2016

Vaccinuri dispărute la Ţiţeşti şi documente modificate de către DSP Argeş

# Premierul a trimis la Parchet neregulile descoperite în criza bebeluşilor # După verificările Corpului de control al premierului, s-a deschis un dosar penal pentru dispariţia a 24 de doze de vaccin dintr-un cabinet medical din Ţiţeşti, la pachet cu documente suspectate că ar fi fost modificate în interiorul DSP Argeş # Georgeta Niţu, doctoriţa din Ţiţeşti călcată de Corpul de Control: „Nu am fost până acum chemată la Parchet” # Sorina Honţaru, şefa DSP Argeş, spune că va demara propriile investigaţii privind dozele de vaccin care lipsesc din cabinetul medicului din Ţiţeşti

Vaccinuri dispărute la Ţiţeşti şi documente modificate de către DSP Argeş

Săptămâna trecută a fost făcut public raportul Corpului de control al premierului privind ancheta efectuată în cazul îmbolnăvirii bebeluşilor din Argeş. Controalele cu pricina au scos la iveală numeroasele nereguli existente în sistemul sanitar argeşean şi nu numai. În urma anchetei, s-a deschis inclusiv un dosar penal în cazul vaccinurilor folosite la imunizarea bebeluşilor. Cu toate acestea, raportul nu suflă un cuvinţel despre cauza îmbolnăvirii micuţilor. Vă reamintim că, la începutul acestui an, 16 copii din Argeş cu probleme digestive şi renale, provocate de o infecţie cu bacteria E.coli, au fost transferaţi în capitală, la Institutul „Matei Balş” şi Spitalul „Marie Curie”, trei dintre micuţi decedând.

Vaccinurile pentru micuți erau neautorizate

Concluziile verificărilor făcute de Corpul de Control al premierului în cazul bebeluşilor cu sindrom hemolitic uremic ne ilustrează un sistem sanitar judeţean efectiv la pământ. Spre exemplu, la Spitalul de Pediatrie Piteşti nu exista o persoană responsabilă cu raportarea bolilor transmisibile către DSP Argeş, iar laboratorul, care nu deţinea reactivi şi nici mediile de cultură selective pentru diagnosticarea rapidă a infecţiilor bacteriene, a refuzat să colaboreze cu Serviciul Control şi Prevenire Infecţii Nosocomiale din cadrul unităţii. Reprezentanţii Spitalului de Pediatrie înregistrau lunar în documente că nu au fost identificate infecţii nosocomiale, fără însă a fi efectuate analizele necesare. Vaccinurile folosite la imunizarea micuţilor – destinate pieţei din Kazahstan şi neavând autorizaţie de punere pe piaţă – au fost manipulate incorect de medicii de familie din Argeş. Spitalele, atât cel de Pediatrie, cât şi cel Judeţean, foloseau tocmai produsele Hexi Pharma suspectate că ar fi diluate, Thor şi Suprasept. Direcţia de Sănătate Publică Argeş nu a efectuat acţiuni de control la Spitalul de Pediatrie Piteşti şi a aflat abia după trei săptămâni de la primul caz de îmbolnăvire, din presă, despre situaţia celor 13 copii cu sindrom hemolitic uremic aflaţi în stare gravă. S-a mai constatat şi că, în contextul agravării stării lor de sănătate, bieţii copii fost plimbaţi de la secţia Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean la Pediatrie, în loc să fie trimişi direct la Bucureşti, pierzându-se astfel timpi importanţi pentru diagnostic şi tratament şi suprasolicitându-se ambulanţele.

Copii vaccinați, deși aveau temperatură mare

Cu ocazia anchetei efectuate de Corpul de control al premierului s-a mai descoperit că peste 100.000 de bebeluşi din întreaga ţară au fost imunizaţi cu un vaccin hexavalent destinat pieţei din Kazahstan. Acesta era un „medicament neautorizat de punere pe piaţă”, destinat în exclusivitate pieţelor extra-comunitare, care deţinea doar o opinie ştiinţifică pozitivă din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente. În cursul anchetei, Corpul de control a descins în Argeş şi la cabinetele medicilor de familie care investigaseră bebeluşii bolnavi. Aşa s-a aflat că micuţilor le-au fost administrate vaccinurile la câteva zile după diagnosticarea cu diferite afecţiuni respiratorii, deşi prospectul specifica clar amânarea vaccinării în cazul în care copilul avea temperatură mare, o boală acută sau urma un tratament care îi suprima sistemul imunitar.

Dosar penal pentru vaccinurile dispărute fără urmă dintr-un cabinet medical din Ţiţeşti

Pe 2 martie a.c, reprezentanţii Corpului de control au mers la Ţiţeşti, la cabinetul medicului de familie Georgeta Niţu şi au descoperit cu stupefacţie că doctoriţei îi lipseau 24 de doze de vaccin Inovax Polio, iar alte 21 de doze erau depreciate. Ba mai mult, s-a constatat că stocurile de vaccin existente fizic la cabinetul doctoriţei Niţu nu coincid cu cele raportate de Direcţia de Sănătate Publică Argeş. Relevantă în acest caz este mărturia asistentei medicale care lucrează la cabinetul medical din Ţiţeşti. Femeia a declarat că însemnările făcute de ea pe formularul privind stocurile de vaccin existente la cabinetul dr. Niţu au suferit modificări ulterioare, suspectându-se că s-a intervenit asupra documentelor la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică Argeş. Pentru a face lumină în acest caz, Corpul de control al premierului a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmând să se facă verificări asupra stocurilor reale de vaccin din cabinetele medicilor de familie, spitale şi direcţiile judeţene de sănătate publică, precum şi asupra calităţii acestor medicamente. La sfârşitul lunii martie, sesizarea a fost trimisă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeş pentru a fi soluţionată.

Georgeta Niţu, doctoriţa de la Ţiţeşti: „Nu am fost până acum chemată la Parchet”

Am reuşit să luăm legătura telefonic cu medicul din Ţiţeşti vizat de ancheta Corpului de control al primului ministru. Deşi a recunoscut din prima că a fost verificată de Corpul de control, dr. Georgeta Niţu i-a luat pe „nu ştiu” şi „nu îmi amintesc” în braţe când a venit vorba de ancheta penală privind vaccinurile. „Nu am fost până acum chemată la Parchet şi nu mi s-au cerut documente”, ne-a spus medicul. „Eu nu pot să spun la ora asta ceva ce nu ştiu. Sunt acuma undeva, cu mama bolnavă. Nu pot să vă spun nimic pentru că chiar nu îmi aduc aminte nimic”, ne-a răspuns dr. Niţu atunci când am chestionat-o în legătură cu documentul asupra căruia planează suspiciunea că ar fi fost modificat în interiorul DSP Argeş. Medicul a recunoscut că a vaccinat unul dintre copiii cu SHU în luna octombrie, cu patru luni înainte de îmbolnăvire, dar susţine că imunizarea bebeluşului nu are nicio legătură dozele depreciate de vaccin descoperite de Corpul de Control în incinta cabinetului său. În momentul în care am luat-o la întrebări despre cele 24 de doze de vaccin care lipsesc din cabinetul său, doctoriţa a devenit de-a dreptul iritată: „Nu pot să vă dau relaţii din moment ce nu am documentele în faţă. Ce să vă spun? Că nu-mi aduc aminte… V-am zis, sunt în spital cu mama”. Sub pretextul că intră pe uşa spitalului, medicul ne-a trântit brusc telefonul în nas. După convorbirea cu dr. Georgeta Niţu am sunat la cabinetul unui alt medic din incinta Dispensarului Ţiţeşti şi aşa am aflat că doctoriţa nu era deloc la spital, cu mama domniei sale, ci bine mersi la cabinet, oferindu-le consultaţii pacienţilor.

Directoarea DSP, Sorina Honţaru: „Un medic a greşit la adunare, doi cu doi îi dădea şase”

Care este explicaţia directoarei Honţaru privind documentul asupra căruia există suspiciunea că ar fi fost modificat de cineva din cadrul DSP Argeş? „Nu există niciun fel de diferenţe! Un medic a făcut o modificare pentru o raportare, fiindcă a greşit la adunare şi în momentul când a venit la direcţie s-a modificat şi au refăcut adunarea. Doi cu doi îi dădea şase. Nu s-a intervenit la nivelul DSP Argeş pentru că nu avem de ce să intervenim la nivelul documentelor. Vom da toate actele şi se va vedea că nu este aşa”, susţine Sorina Honţaru. Aceasta ne-a mai declarat că nu a fost chemată până acum la Parchet pentru a da declaraţii sau prezenta documente. Şefa DSP Argeş mai spune că va demara propriile investigaţii privind dozele de vaccin care lipsesc din cabinetul medicului Georgeta Niţu. Ne-am interesat şi de ce nu a efectuat DSP Argeş controale la Spitalul de Pediatrie Piteşti înainte de îmbolnăvirea micuţilor. „Eram în plină campanie de control, în acea perioadă. De fapt, eu nu comentez raportul făcut de o altă instituţie. Să comenteze cine doreşte, eu nu comentez!”, ne-a declarat şefa DSP Argeş.

Olariu ne-a minţit: Spitalul Judeţean a folosit la greu Thor şi Suprasept

Deşi în urmă cu aproape o lună, la scurt timp după izbucnirea scandalului Hexi Pharma, dr. Dan Olariu, managerul Spitalului Judeţean Argeş, declara că în unitatea sanitară nu sunt utilizaţi dezinfectanţii suspectaţi că ar fi diluaţi, raportul Corpului de Control al premierului îl contrazice în mod flagrant. În raport se arată că, în perioada 2013 – februarie 2016, Spitalul Judeţean a achiziţionat produse de la firma Hexi Pharma în valoare de 789.793,04 lei. Printre produsele cumpărate de la Hexi Pharma se numără tocmai biocidele diluate Thor şi Suprasept. „S-au folosit, e adevărat, dezinfectanţi Hexi Pharma, dar şi biocide de la alte firme, sensibil egal ca şi sumă. Spitalul Judeţean nu era monopolizat de Hexi Pharma. Nu era în atribuţia noastră să verificăm concentraţia acestor dezinfectanţi. Ce pot să vă zic e că testele de sanitaţie în toată perioada asta au ieşit bune”, ne-a declarat Dan Olariu. Întrebat frontal de ce a evitat să precizeze faptul că Spitalul Judeţean Argeş avea în stoc, la izbucnirea scandalului, biocide Hexi Pharma, dr. Olariu a explicat destul de neconvingător: „Nu ştiam ce cantităţi de dezinfectanţi s-au achiziţionat de la diverse firme de către ceilalţi manageri care au fost înaintea mea. Ce pot să discut este strict ce am semnat eu. În rest, ce s-a întâmplat înaintea mea nu comentez”.

Vasile Stan, managerul Spitalului de Pediatrie: „De sistem nu se aminteşte nimic, decât de nereguli”

Am discutat pe marginea raportului Corpului de control al premierului şi cu managerul Spitalului de Pediatrie, dr. Vasile Stan. Acesta a afirmat că „în niciun caz copiii nu au murit din cauza Spitalului de Pediatrie” şi că „Dumnezeu ştie care e cauza îmbolnăvirii copiilor”, fiind „foarte multe lucruri de luat în discuţie”. Despre achiziţia dezinfectanţilor Hexi Pharma la preţuri de două ori mai mari faţă de Spitalul Judeţean, dr. Stan ne-a explicat că: „una e când cumperi o ciocolată şi alta e când cumperi un bax. Spitalul Judeţean ia mii de litri, iar noi 20 de litri. A fost achiziţie pe SEAP. Am mai luat şi de la alte firme, nu numai de la HexiPharma”. Managerul Spitalului de Copii ne-a mai comunicat că acum a fost desemnată o persoană responsabilă cu raportarea bolilor transmisibile către DSP Argeş, anterior, existând probleme pentru că unitatea nu avea epidemiolog. „Am nominalizat o doctoriţă de la laborator pentru a se ocupa de acest aspect, dar a născut şi exact în acea perioadă am dat delegaţie, să supravegheze treaba, directorului medical. Primul caz de la care a plecat toată chestia, că am aflat din presă, a fost un copil care a plecat la Budimex cu invaginaţie intestinală, o boală care nu se raporta, nu cu sindrom hemolitic uremic. Îmi pare rău că de sistem nu se aminteşte nimic, decât de nereguli. Totul la nivel de sistem e perfect, la spitale sunt probleme!”, ne-a mai spus dr. Vasile Stan. Rămâne totuși o întrebare la care și pentru care cineva trebuie să răspundă: de ce directorul medical Dana Toader nu a raportat îmbolnăvirea bebeluşilor dacă avea printre atribuţii şi comunicarea către DSP Argeş a cazurilor de boli transmisibile?
Material realizat de Iustina Harco-Burcea

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită