Web Analytics

Vaccinul nu mai este o utopie, au fost avansate date de lansare/livrare

de | 2.11.2020 14:48 | Actualitate

        Întrebările legate de un vaccin pentru noul coronavirus au devenit tot mai puţine, în următoarele două – trei luni urmând să fie livrate primele doze. Moderna pregăteşte lansarea oficială a posibilului său vaccin pentru Covid-19 potrivit raportului financiar trimestrial publicat de compania americană de biotehnologie. Compania din Cambridge, Massachusetts, a anunţat că discută cu iniţiativa COVAX, a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o propunere de preţuri pe mai multe nivele pentru vaccinul potenţial, care în prezent poartă denumirea de mRNA-1273. Moderna a încheiat deja acorduri pentru livrări în America de Nord, Orientul Mijlociu şi alte regiuni ale lumii. „Pregătim activ lansarea mRNA-1273 şi am semnat un număr de acorduri de livrare cu guverne din jurul lumii.

       Moderna respectă cele mai înalte standarde referitoare la calitatea datelor şi cercetarea ştiinţifică riguroasă, în timp ce continuă să lucreze cu autorităţile de reglementare pentru a avansa mRNA-1273″, a afirmat directorul general al Moderna, Stephane Bancel, într-un comunicat de presă. Moderna, aflată în fruntea cursei pentru dezvoltarea unui vaccin pentru Covid-19, a anunţat că a finalizat înrolarea a 30.000 de participanţi într-un studiu clinic de fază finală. La finalul lunii octombrie peste 25.650 de participanţi primiseră a doua doză a vaccinului companiei, care se administrează în două doze. Potrivit Moderna, 37% dintre participanţi sunt din comunităţi diverse şi 42% au un risc ridicat să facă o formă gravă de Covid-19. O proporţie de 53% dintre participanţi sunt bărbaţi şi 47% femei, iar marea majoritate au vârste de peste 25 de ani. Doar 5% fiind din grupa 18-24 de ani. Vaccinul Moderna, care este dezvoltat cu ajutorul Institutului Naţional pentru Sănătate, conţine material genetic numit mesager ARN sau ARNm, pe care oamenii de ştiinţă speră că determină sistemul imunitar să combată virusul. În luna august, Moderna a anunţat că percepe între 32 şi 37 de dolari pentru o doză de vaccin pentru unii clienţi, în cadrul unei politici de preţuri mici, în timpul pandemiei. Compania a mai informat că negociază acorduri mai largi, în cadrul cărora preţurile vor fi și mai mici. Moderna a arătat că vaccinul trebuie păstrat la -20 grade Celsius, pentru a avea o valabilitate de şase luni. Prin comparaţie, vaccinul Pfizer necesită o temperatură de depozitare de -70 grade Celsius. Vaccinul Moderna poate fi, de asemenea, păstrat la aproximativ 2,2 grade Celsius timp de până la şapte zile. Trebuie administrat în decurs de 12 ore după decongelare.

 

Citește și  Covid-19. Crește alarmant numărul de infectări în Argeș!

 

    Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, săptămâna trecută, că există posibilitatea ca, din luna decembrie, şi ţara noastră să primească doze de vaccin anticoronavirus, Comisia Europeană discutând în prezent cu trei dintre cele opt firme producătoare: „Există această posibilitate la nivelul întregii comunităţi europene. Noi suntem angrenaţi prin Comunitatea Europeană pentru acest vaccin, rămâne să vedem. Sunt mai multe firme producătoare, Comisia Europeană are discuţii cu trei firme producătoare, în măsura în care primul vaccin va fi gata, acela va fi şi la noi. Toată achiziţia se face prin Comisia Europeană, la care noi suntem parteneri şi va fi distribuită către fiecare stat în parte, dar avem speranţa pentru sfârşitul anului, începutul anului viitor. Sunt vaccinuri care au anumite condiţii, minim -70 de grade sau sunt vaccinuri care sunt la -28 de grade. Noi suntem pregătiţi pentru ambele tipuri de vaccinuri, avem pregătită şi reţeaua. Vor fi aleși mai întâi cei care sunt în prima linie, personalul medical, iar apoi pentru cei din linia a doua, persoanele cu risc, cu vârstele extreme în general, sunt nişte criterii pregătite şi le vom avea gata atunci când vom avea şi vaccinul”.

          În vecinătatea noastră, dar pe altă reţea de distribuţie se fac anunţuri similare. Primul lot de vaccinuri va ajunge în Ungaria la sfârşitul lui decembrie sau începutul lui ianuarie anul viitor, a declarat premierul Viktor Orban la postul naţional de radio. Orban a arătat că Ungaria discută despre vaccinuri cu China şi Rusia, iar până în primăvara lui 2021 ar putea avea acces la două sau trei vaccinuri diferite, iar din aprilie anul viitor, se va putea probabil proclama victoria asupra pandemiei.

Articol preluat din bursa.ro

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii