Web Analytics

”Vă bateţi joc de oameni! (…) Am cărat decorul 4 etaje, pe scări”

de | 21.11.2019 13:39 | Dezvăluiri

# Un regizor premiat de UNITER îl face ţăndări pe managerul Poghirc de la Davila # Radu Apostol de la Teatrul „Replika” taxează organizarea defectuoasă a Festivalului Internaţional al Teatrului de Studio și de Forme Noi, organizat la Pitești

Desfășurat în perioada 1-10 noiembrie la Teatrul „Al. Davila”, Festivalul Internaţional al Teatrului de Studio și de Forme Noi (ajuns la a XXIII-a ediție) a reunit zeci de spectacole din toată țara, impresia generală fiind una foarte bună. Numai că a fost și un participant nemulțumit de organizare. Este vorba de Radu Apostol, cel care a regizat spectacolul ”Limite”, prezentat de Centrul Educațional de Teatru ”Replika” din București.

„Lăsați teatrele pe mâinile unor oameni care chiar ard pentru meseria asta. Plecați!”

Laureat al Premiului UNITER pentru debut în 2002, Radu Apostol a criticat într-o postare pe Facebook organizarea logistică a festivalului, aruncând anatema asupra echipei de la Teatrul „Al. Davila”: ”Este inadmisibil să inviți un spectacol, iar tu, ca teatru, să pleci în deplasare cu aparatura din sală și să lași la sediu o mână de oameni, dar care nu aveau habar de niciun circuit, de unde se aprinde lumina în sală («O fi neonul? Or fi becurile?»). Am cărat decorul 4 etaje, pe scări, cu echipa spectacolului (scenografă, muzician, actriță) și cu șoferul, care și-a dislocat umărul…
De ce? Pentru că nu sunt oameni? Unde sunt oamenii? Au plecat. Unde e aparatura? Nu e… De ce trimitem fișe tehnice, planuri ale montării, necesar exact, iar tu să spui «Da, se rezolvă!», CUM??? Cu două boxe de apartament, cu filtre de lumină de la noi, căci ei nu au, nu știu, nu sunt filtre… cu nici 30% din ceea ce trebuia pentru un spectacol produs cu 6.000 de lei.
Acum o săptămână am jucat spectacolul la sala «Sapientia», din Cluj. Attila Almasi a montat doar cu 2 oameni toată aparatura necesară, înainte să ajung eu la scenă.
Cum? Miracol de la Domnul! S-au uitat pe planurile tehnice trimise.
Acum 2 luni, am jucat la Sfântu Gheorghe. Miracol. S-a putut monta. S-au respectat cerințele. La dracu, ei ne-au invitat! Voi, organizatorii FTS2019, vă bateți joc de oameni. Lăsați teatrele pe mâinile unor oameni care chiar ard pentru meseria asta. Plecați!”
L-am căutat și pe regizorul Radu Apostol pentru a ne spune mai multe. ”Eu am spus acolo, în acea postare pe Facebook, ceea ce am avut de spus. Din punctul meu de vedere e un subiect închis. Mulțumesc pentru înțelegere”, s-a rezumat să ne spună regizorul bucureștean.

Poghirc, fără să prezinte și dovezi: ”Dl. Apostol a folosit un limbaj suburban”

Am stat de vorbă și cu Nicolae Poghirc, managerul Teatrului „Al. Davila”, pentru a ne spune punctul său de vedere legat de acuzele și afirmațiile regizorului Radu Apostol.
”Toată lumea a fost încântată de organizarea Festivalului Internațional al Teatrului de Studio. Noi ne-am străduit să oferim toate condițiile, nu știu ce am fi putut oferi mai mult, iar domnul Apostol a fost singurul dintre cei 30 de participanți care a avut ceva de criticat, în rest toată lumea a fost foarte mulțumită. Și noi am vrea să îl acuzăm pe domnul Apostol că a folosit un limbaj suburban atunci când a fost în teatru la adresa instituției, a echipei și a voluntarilor care s-au ocupat de festival”, ne-a declarat managerul Nicolae Poghirc, fără să ne spună și concret în ce a constat limbajul suburban al criticului său.
De altfel, Nicolae Poghirc nu a dorit să comenteze acuzele grave ale regizorului bucureștean. Legat de faptul că aparatura din sala mare a teatrului nu era acolo, Nicolae Poghirc ne-a confirmat că într-adevăr aşa au stat lucrurile, motivând că aparatura fusese dusă pentru participarea unei echipe a teatrului la un festival la Timișoara.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii