Web Analytics

Urșii văzuți în zona Barajului Vidraru ar putea fi mutați în altă regiune

de | 6.07.2018 09:49 | Actualitate

ursoaica pui

După ce miercuri, 4 iulie, o ursoaică și doi pui au coborât din munți în zona Barajului Vidraru, autoritățile din Argeș s-au sesizat și iau în calcul prinderea urșilor respectivi și redistribuirea lor în alte fonduri forestiere. Am fost la Ministerul Mediului pentru relocarea unor exemplare de urs: o femelă și doi pui. Probabil, săptămâna viitoare o să obținem aprobare ca să îi luăm de acolo și să îi ducem mai departe, ca să evităm incidentele și să nu mai punem în pericol viața oamenilor”, a spus Armand Chiriloiu, directorul Direcției Silvice Argeș. În județul Argeș, la ultimul recensământ al urșilor au fost găsite 254 de exemplare. Numărul urșilor a crescut, comparativ cu anul trecut, când erau 214.

 

Pe lângă redistribuirea urșilor periculoși, ar mai fi și alte soluții prevăzute de lege pentru limitarea incidentelor și contactelor dintre om și urs, de exemplu, măsuri privind hrănirea populațiilor de urși.

„Trebuie să existe bani pentru așa ceva. Cineva trebuie să aloce fonduri și, find specii strict protejate, nu putem face noi treaba asta. Nu e o specie care ne interesează pe noi, nu e specie cinegetică. Noi, care avem fondurile de vânătoare, nu răspundem de speciile strict protejate, nu avem niciun temei legal să ne ocupăm noi de ele”, adaugă Armand Chiriloiu, șeful Direcției Silvice Argeș.

 

Dovada de inconștiență sau compasiune? Familia de urși văzută miercuri în zona Barajului Vidraru s-a aventurat până la marginea drumului. Turiștii, însă, s-au bucurat de spectacolul oferit de urși, pe care i-au și hrănit cu mere. Nu aceeași atitudine o adoptă localnicii din satele de munte, care sunt disperați. Amintim că mai multe atacuri ale urșilor au avut loc lunile trecute în satele din comuna Arefu.

„Le recomand să nu se apropie și să nu le dea de mâncare, de aceea vin urșii”, a mai spus directorul Direcției Silvice Argeș.

 

Sursă foto: Facebook Gina Grigorescu

urs

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii