Web Analytics

Unul din cei mai mari dealeri de droguri, angajat al uneia din cele mai importante rețele farmaceutice din România

de | 22.09.2023 20:20 | Actualitate, Home

Dealerul de droguri retinut joi de DIICOT in cadrul Operatiunii „Himera” lucrează la Catena, el ocupandu-se de „quality management”, au declarat surse judiciare pentru aktual24.ro. El se numeste Constantin Sonea.

Procurorii DIICOT l-au retinut joi seara, pentru 24 de ore.

Surse judiciare au declarat pentru aktual24.ro ca politistii au gasit, in locuinta acestuia, peste 2500 de comprimate cu fentanil, aproape 3.000  de morfina, aproape 100 de pastile de oxycodona si peste 100 dihidrocodeina.

De asemenea, au fost gasiti si peste 300 de plasturi cu fentanil.

Sonea este unul dintre cei mai mari dealeri de droguri din Bucuresti.

Citește și Mai pică un simbol al industriei comuniste

Potrivit procurorilor DIICOT, traficantul comercializa fentanil si oxycodona, droguri extrem de periculoase, cu efecte mortale:

„Precizam ca Fentanilul si Oxicodona reprezinta cele mai periculoase droguri de mare risc existente in prezent pe piata , avand in mod frecvent efect letal.

Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, destinat bolnavilor de cancer in stadii terminale si gestionarii durerilor in cazul interventiilor chirurgicale, fiind eliberat doar in baza prescriptiei medicale.

S-a stabilit pe baza studiilor medicale de specialitate ca Fentanylul este de 100 de ori mai puternic decat morfina si de 30 pana la 50 de ori mai puternic decat heroina.

Potrivit datelor publicate pe site-ul agentiei americane Drug Enforcement Administration ( D.E.A.) „este atat de puternic si de mortal incat chiar si un microgram poate ucide un om”.

Potrivit aceleiasi surse, in anul 2022 Fentanilul a fost legat de mai mult de doua treimi din cele 110.000 de decese prin supradoza inregistrate in Statele Unite.

Ca raspuns la aceasta situatie alarmanta, la initiativa guvernului american, a fost constituita Coalitia globala privind amenintarile asociate drogurilor sintetice, la care participa si Romania.

Citește și Secretar de stat de la Ministerul Educației pus în încurcătură de un elev

Din punct de vedere al circulatiei ilicite, traficarea si punerea la dispozitia consumatorilor de droguri a acestui opioid sintetic, (mult mai puternic decat heroina), reprezinta ca si in cazul Oxycodonei un factor de risc major pentru sanatatea publica.

Oxicodona este un analgezic opioid produs de industria farmaceutica si utilizat pentru tratamentul durerilor severe, face parte din categoria medicamentelor cu regim special si poate fi eliberat in farmacii numai in baza unei prescriptii medicale intrucat prezinta un risc major de dependenta.

Oxicodona poate fi intalnita pe piata farmaceutica sub denumirea de „Oxidolor” ori „Oxycontin” ori „Oxycodona”, substanta activa in toate aceste medicamente fiind clorhidratul de oxicodona care figureaza in tabelul anexa nr. II al Legii 143/2000 „, se arată în comunicatul DIICOT.

De asemenea, se efectueaza verificari cu privire la modul in care operatorul economic aplica si respecta normele legale specifice activității desfășurate, s-a mai precizat.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *