Web Analytics

Un zvon care ne dă fiori. Acceleratorul de particule este motivul pentru care a fost înlăturată directoarea CAS Argeş?

de | 14.10.2015 20:56 | Dezvăluiri

# „Este o bombă aparatul ăsta!”, recunoaște șefa secției Oncologie, dr. Crina Călinescu

Demiterea directoarei CAS Argeș, Cristina Stocheci (foto), despre care toată lumea avea numai cuvinte de laudă, a dat naștere la foarte multe speculații. Una dintre cele mai alarmiste este legată de intenția Consiliului Județean de a construi în locul arhivei CAS Argeș, adică în mijlocul Piteștiului, a unui buncăr care să adăpostească un accelerator de particule, de ultimă generație, pentru tratarea bolnavilor de cancer, intenție care s-ar fi împiedicat de rezistența doctoriței Stocheci. O parte de adevăr se află, totuși, în aceste zvonuri pentru că există dorința autorităților județene de a achiziționa acest aparat. Însă, din cauza prețului de circa 2 milioane de euro dar și a condițiilor stricte, printre care dificultatea obținerii avizelor de mediu pentru punerea sa în funcțiune, este un proiect dezbătut de mai mult timp. Pe marginea acestui subiect mai puțin adus la cunoștința cetățenilor, am stat de vorbă chiar cu fosta directoare a CAS Argeș, dr. Cristina Stocheci, care, de luni 5 octombrie, și-a reînceput activitatea ca medic la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Argeș.

„Suntem singurul județ în care CAS nu are un spațiu al său şi stă cu chirie la Consiliul Județean”

„Eu știu că pe site-ul Casei Naționale  este afișat public un anunț referitor la modificarea ordinului pe baza căruia eu am dat examen, adică peste 50% din condiții, atunci când am venit la CAS Argeș, motiv pentru care s-a decis demiterea tuturor președinților din județe și numirea altora. Eu despre speculații nu vreau să vorbesc și nici nu vreau să mă gândesc, de altfel sunt și nefondate. Eu știu că mi-am dorit să nu îmi fie rușine, când mă uit în ochii oamenilor, în ochii pacienților. Eu știu că sunt medic și îmi doresc să practic această profesie. A fost o experiență pentru mine pentru că am văzut și cealaltă latură a sectorului sanitar și mi-aș dori ca domnul Dragnea să realizeze că situația s-a schimbat și că lucrurile trebuie făcute altfel decât înainte. Nu îi urez decât baftă și să ducă mai departe ce am pornit. Suntem singurul județ în care CAS, care nu are un spațiu al său, stă cu chirie la Consiliul Județean iar contractul expiră în 2019, deci îmi doresc să se rezolve și această problemă  pentru că asigurații din Argeș au dreptul la o Casă de Asigurări de Sănătate într-un loc accesibil și civilizat”, ne-a precizat Cristina Stocheci. Referindu-se la zvonul privind mutarea arhivei pentru a se face loc acceleratorului de particule, despre care spune că este de asemenea nefondat, fosta directoare completează: „Noi am făcut demersuri la București, Consiliul Județean ne-a dat un spațiu, dar nu am procedat la mutare întrucât Casa Națională nu ne-a dat ok-ul, cel puțin până în momentul plecării mele. Nu știu motivul pentru care se dorește mutarea arhivei. În orice caz, radioterapia este o latură a medicinei care se dezvoltă din ce în ce mai mult. În această situație, Argeșul, Vâlcea și Dâmbovița nu au un aparat de radioterapie, de fapt un accelerator, așa cum este la Fundeni. În Argeș avem un medic oncolog cu specialitatea radiologie și deci ar fi indicat să avem așa ceva în Argeș. Am avut ocazia să văd acest aparat la București îngropat la două niveluri sub pământ. Că zona la care s-au gândit, cea de la CAS Argeș ar fi fost optimă pentru așa ceva, nu știu să spun”.

În Argeș se înregistrează între 110 și 120 cazuri noi de cancer în fiecare lună

„Se discută despre achiziționarea unui acclerator linear în vederea radioterapiei dar fiind vorba despre aparatură de înaltă performanță prețul este foarte ridicat, de circa două milioane de euro. Se discută la minister despre acest lucru dar în afară de aparatul efectiv este vorba despre un tomograf, un simulator, trebuie să fie o clădire specială foarte bine izolată ca să se evite iradierea pentru că aparatul respectiv este o adevărată bombă. Mai este și problema asamblării acestui aparat pentru că avizele de la mediu se obțin foarte greu și în multe locuri activitățile au fost blocate, la Spitalul Municipal București, de exemplu sunt două acceleratoare care au fost achiziționate în urmă cu patru ani și nu pot fi folosite pentru că nu au avizele de mediu. La CAS arhiva este în subteran, deci clădirea este propice desfășurării activității pentru că este mare și compartimentată. Repet, demult se discută despre o asemenea investiție, dar nu știu dacă din noiembrie sau decembrie se vor găsi fonduri”, ne-a declarat șefa secției oncologie, dr. Crina Călinescu.
Din punct de vedere al necesității unei asemenea aparaturi se pare că nu sunt dubii, numărul cazurilor noi de cancer înregistrate în Argeș fiind între 110-120. Doctorița Călinescu se arată îngrijorată și de faptul că majoritatea cazurilor noi fac parte din rândul populației active, între 35 și 55 de ani, salariații necesitând concedii medicale de lungă durată pentru a începe lupta cu boala secolului.
Alina Crângeanu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii