Web Analytics

Un tezaur monetar, la expoziția din iunie a Muzeului Județean Argeș

de | 4.06.2023 15:42 | Actualitate, Cultură, Home

Muzeul Județean Argeș prezintă publicului, în iunie, în cadrul microexpoziției „Exponatul lunii”, tezaurul monetar alcătuit din denari republicani și imperiali, descoperit în așezarea geto-dacică de la Valea Cetățuia, comuna Cetățeni. 
Citește și: Anchetă la Ministerul Sănătății după acuzațiile de șpagă cu cârnați de Pleșcoi

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, „tezaurul este alcătuit din 121 denari romani republicani și imperiali timpurii (eșalonați în perioada 145-13 a.Chr.), la care se adaugă două fibule din argint de schemă Latène târzie, cu arcul în formă de scut rombic. A fost descoperit de către arheologul Dinu V. Rosetti în campania arheologică din anul 1960”.

Dintre piesele importante, care se află în componența acestui tezaur, putem aminti: o monedă pe care este reprezentat un sgrafit (PETR), o imitație geto-dacică copiată după un denar emis de magistratul P. Accoleius Lariscolus sau ultima monedă acumulată în tezaur, un denar imperial cu embleme pontificale emis de către magistratul Antistius Reginus pentru Octavian Augustus”.

Microexpoziția este deschisă până la 30 iunie, de luni până duminică, între orele 9-19, la sediul Muzeului Județean Argeș, intrarea din Bulevardul Eroilor.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *