Web Analytics

Un stăpân de sclavi a implorat instanţa: „Dacă nu mă lăsaţi acasă, îmi mor copiii de foame”

de | 16.06.2017 15:54 | Actualitate

4 CiprianOnica# Așa a motivat Ciprian Onică (foto) solicitarea de a i se înlocui arestul preventiv cu cel la domiciliu # Un nou termen în procesul sclavilor de la Berevoeşti
Luni, 12 iulie, la Curtea de Apel Pitești a avut primul termen al apelului făcut de către primii stăpâni de sclavi din Berevoești condamnați la închisoare. Acum trei luni, cinci dintre cei 38 de stăpâni de sclavi de la Berevoești au fost condamnați de Tribunalul Argeș la închisoare cu executare, pedepsele fiind cuprinse între 3 și 5 ani și 4 luni de detenție.

Iată care au fost pedepsele de închisoare cu executare: Ciprian Onică-4 ani și 4 luni, Aurel Onică-5 ani și 4 luni, Viorel Grancea-4 ani și 4 luni, Silvia Grancea-3 ani, Ionuț Grancea-4 ani și 4 luni. Tuturor li se va reduce din pedepsă perioada petrecută în arest preventiv din 13 iulie 2016 și până în prezent. Cei cinci au făcut însă apel, iar dosarul a ajuns pe rol la Curtea de Apel Pitești. Dosarul celor cinci este unul extrem de delicat, părți civile fiind trei foști sclavi care au fost bătuți crunt. Dintre cei cinci inculpați, singura care nu a fost prezentă la proces a fost Silvia Grancea, aceasta fiind internată la spitalul-penitenciar Rahova din cauza unor probleme de sănătate mai vechi.

Lacrimi cât cuprinde ale rudelor la sosirea dubei de la Colibași

Zeci de rude ale stăpânilor de sclavi din Berevoești au venit la Curtea de Apel Pitești cu două ore înainte de începerea procesului. Iar în momentul în care cei patru inculpați – Ciprian Onică, Aurel Onică, Viorel Grancea și Ionuț Grancea au ieșit din duba venită de la penitenciarul Colibași, mai multe femei au izbucnit în lacrimi.
Una dintre ele, soția lui Ciprian Onică, s-a rezumat să ne spună doar atât: „E tare greu, avem trei copilași acasă, iar cum soțul e în arest de anul trecut, nu mai avem pe nimeni care să ne ajute, el era cel mai mare sprijin al familiei. Sper să fie judecătorii de treabă și să îi dea arest la domiciliu, avem mare nevoie de el”.
În sala de judecată, romii din Berevoești au fost majoritari, ocupând jumătate din bănci.
În fața completului de judecată, fiecare dintre cei patru stăpâni de sclavi a încercat să convingă instanța să înlocuiască măsura detenției de la Penitenciarul Colibași cu cea a arestului la domiciliu.
Ionuț Grancea, cel mai tânăr dintre stăpânii de sclavi, le-a spus judecătorilor că regretă profund faptele comise, că nu va mai face nicio abatere și că a înțeles să își schimbe comportamentul. Tot Ionuț Grancea a promis și că, dacă i se va da arest la domiciliu, va respecta legea și nu va face nicio problemă.
Cea mai lacrimogenă pledoarie scurtă – asta și pentru că niciunul dintre stăpânii de sclavi nu a vorbit mai mult de două-trei minute – a fost cea a lui Ciprian Onică. Cu ochii în lacrimi, acesta le-a declarat magistraților: ”Familia mea nu mai are nicio sursă de venit de când eu am fost reținut. Am trei copilași acasă și îmi mor de foame dacă eu nu ajung la ei. Vă rog să îmi înlocuiți măsura arestului preventiv cu cea a arestului la domiciliu. Vă promit că nu voi ieși din curtea casei dacă voi primi arest la domiciliu și vă promit că voi respecta tot ceea ce veți stabili”.
Instanța a decis ca stăpânii de sclavi să rămână în arest și a stabilit un nou termen de judecată pentru 11 septembrie în acest dosar foarte sensibil.

Sclavul care a fost bătut cel mai crunt a lipsit de la proces

De la procesul în care au fost judecați cei patru romi a lipsit Constantin Bratu, fostul taximetrist ajuns sclav și care a fost bătut cel mai crunt și care și acum are probleme de sănătate. După cum spun procurorii DIICOT, „victima a fost legată de picior cu lanţul şi lacătul de patul în care dormeau inculpaţii Grancea Viorel şi Grancea Silvia. Timp de o lună şi jumătate, victima a muncit în fiecare zi cel puţin 12 ore şi indiferent de condiţiile atmosferice, a fost bătută zilnic de către inculpaţi, lovită cu pumnii, picioarele, cu bâta, cozile de topor sau de furci şi a fost lovit şi cu tăişul toporului peste degetele mâinii drepte. Era lovită cu o bâtă şi în zona capului până când leşina, după care era stropit cu apă rece pentru ca să îşi revină, după care era din nou forţat să muncească”.
Constantin Bratu a suferit fracturi la ambele mâini și a rămas cu sechele în urma tratamentelor înfiorătoare la care a fost supus. La Tribunalul Argeș, acesta a cerut daune morale de 200.000 de lei, însă instanța i-a acordat doar 15.000 lei.

34 de persoane sunt în arest preventiv

În dosarul stăpânilor de sclavi de la Berevoeşti, 34 de persoane sunt în arest preventiv, iar alte patru în arest la domiciliu. Romii sunt acuzaţi că pe parcursul a 12 ani au exploatat şi torturat 40 de persoane, inclusiv minori şi persoane cu dizabilităţi.
Traficul de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani, iar iniţierea sau constituirea unui grup infracţional se pedepseşte cu închisoare între unu şi cinci ani.
Anchetatorii vorbesc despre un dosar în care faptele de violenţă depăşesc orice închipuire. Victimele erau bătute cu parul sau cu biciul, lăsate fără mâncare, legate cu lanţuri şi puse printre altele să strângă fecalele romilor.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii