Web Analytics
scris miercuri, 17.06.2015

Un piteştean a obţinut în instanţă să nu mai plătească ratele la bancă

# Premieră în Argeş în cazul dublării valorii francului elveţian

Un piteştean a obţinut în instanţă să nu mai plătească ratele la bancă

Aprecierea francului elveţian în raport cu leul şi în luna aprilie, când s-a atins un curs de conversie de 4,31 lei, urmând trendul crescător de la începutul anului, a readus în prim-plan problema socială a românilor care au contractat credite în CHF şi care se află acum în imposibilitatea achitării ratelor bancare, mai ales că băncile au ținut cu dinții de condițiile lor.  Asta, în ciuda faptului  că în discuţiile care au avut loc, atât Banca Naţională a României (BNR), cât şi reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) au militat pentru negocierea individuală a contractelor de către fiecare bancă în parte, cu respectarea principiului conform căruia povara creşterii cursului la CHF  să fie împărţită în mod corect şi echitabil între bancă şi client şi să nu fie lăsată exclusiv pe umerii clienţilor, aşa cum se întâmplă în acest moment. Și totuși, de curând, un argeșean a avut câștig de cauză la Tribunalul Argeș, obținând o sentință judecătorească împotriva  Băncii Românești, prin care nu mai plătește ratele lunare.

Piteșteanul avea contactat un credit de 250.000 franci la Banca Românească

Despre ce este vorba și cum a reușit piteșteanul, care se văzuse în situația de a pleca la muncă în străinătate pentru a-și achita creditul, am stat de vorbă cu avocata acestuia, Alina Florentina Dură. “Este vorba de un client care a avut un contract de credit contractat în franci elevețieni în anul 2008. Suma este destul de mare, este vorba despre aproximativ 250.000 la data derulării contractului, în franci elvetieni. Clientul m-a contactat în vederea deschiderii unui proces pe clauze abuzive dar și un capăt de cerere privind denominarea, respectiv înghețarea cursului de schimb de la data acordării creditului, deci cursul de schimb valabil la data acordării creditului să fie menținut pe toată durata derulării contractului. Respectiv pe toată durata de 30 de ani, pe cât este derulat creditul. Având în vedere aceste capete de cerere am promovat tot pe rolul Tribunalului Argeș și un dosar de ordonanță președențială, care are un caracter de urgență. Se judecă de urgență și se dispun măsuri provizorii până la soluționarea dosarului privind denominarea și clauze abuzive. Pe durata acestui proces se poate dispune o măsură de urgență, fără a se aduce atingere fondului. Pe calea acestei ordonanțe președințiale am solicitat tocmai suspendarea plății ratelor lunare până la data pronunțării unei soluții definitive în dosarul privind denominarea și clauzele abuzive. Am avut o surpriză foarte plăcută având în vedere că s-a pronunțat o hotărâre favorabilă la Tribunalul Argeș. Este adevărat că este prima instanță, nu este o hotărâre definitivă, se poate ataca cu apel la Curtea de Apel, în schimb este executorie. Clientul nu trebuie să mai plătească ratele către bancă.”

Sentința este o premieră în Argeș

“Motivarea pe care am avut-o în vedere … La momentul contractării creditului valoarea unui franc elevețian era de 2,26 de lei. În prezent această valoare s-a dublat. Prin urmare, raportul dintre părți, respectiv dintre client și bancă s-a modificat substanțial având în vedere că prestația la încheierea contractului se referea la acel curs dar care s-au modificat substanțial din cauze care nu ne sunt nouă imputabile. Este vorba de un risc valutar, este vorba despre piața monetară dar acest risc nu poate fi transferat exclusiv pe seama clientului. Trebuie să fie transferat și către bancă, astfel încât nu este clientul cel care trebuie să suporte această modificare a cursului de schimb, până la urmă și banca ar putea să aibă un mecanism de reglare astfel încât să vină în ajutorul clientului, să procedeze la reeșalonare sau micșorare a dobânzii… banca, din păcate, nu a făcut niciun astfel de demers, din contră, dobânda s-a mărit, clauzele abuzive au persistat în contract, s-a perceput un comision inițial de acordare a creditului în valoare de 2560 de franci, bani care nu s-au restituit clientului nici până în acest moment, un comision de administrare lunară a creditului… prin urmare acestea sunt clauze abuzive. Suntem acum în procedura de comunicare a actelor între părți, dar în dosarul de fond tocmai aceste clauze le-am atacat. Până se va soluționa acest dosar de fond, dacă această hotărâre se va menține și la Curtea de Apel, clientul nu va mai trebui să plătească nicio rată către bancă. Este o premieră la nivelul județului Argeș iar la nivel național o astfel de hotărâre a fost pronunțată la București. La  Tribunalul București există un singur astfel de dosar în care s-a câștigat suspendarea plății ratelor”.

Avocata Alina Dură: „Instanţa a ţinut cont şi de aspectul social al problemei”

Avocata Alina Dură ne-a mai spus că cel mai probabil, în acest caz, ”instanța a ținut cont și de aspectul social al problemei, clientul arătând în timpul procesului, că rata oneroasă  pe care banca a ajuns să i-o pună în spate îl conduce la posibilitatea de a pierde casa lui și a familiei sale, iar până la momentul dublării valorii francului elvețian a fost un client de bună credință al băncii, achitându-și datoria conform contractului”.
Alina Crângeanu

Distribuie!

0 Comentarii

Articole asemănătoare

Ultimele articole

Omul săptămânii

Opinie

Din ediția tipărită

Fost primar fără poartă-n casă

Liviu Țâroiu nu a prins un loc în viitorul Consiliu Local al Câmpulungului, dar are ce să facă la pensie. Ca să omoare timpul și canicula s-a băgat...