Web Analytics

Un nou workshop pentru Piteşti Smart City

de | 17.10.2019 13:25 | Politica si Administratie

În vara acestui an, Primăria Municipiului Pitești a organizat, la sediul Filarmonicii, primul workshop pentru elaborarea strategiei Pitești Smart City, la care au participat reprezentanți ai administrației publice, ai mediului de învățământ și academic, ai mediului de afaceri și ai societății civile. Strategia este elaborată în baza unui contract de servicii atribuit de Primăria Pitești companiei de consultanță Ramboll South-East Europe, o firmă internațională cu filială în România.
După ce la primul workshop, din 30 iulie, au fost dezbătute rezultatele analizei situației existente, joi, 17 octombrie, de la ora 10, va avea loc o nouă întâlnire dedicată acestui subiect, înainte de lansarea publică din luna noiembrie. La eveniment vor participa, la fel ca data trecută, reprezentanții firmei de consultanță, invitați de la universitățile din oraș, dar și Marius Bostan, inițiator al Dezbaterii Naționale Smart City și al inițiativei Alba Iulia Smart City, fost ministru al Comunicațiilor și Tehnologiei Informației.

„Dacă cumperi autobuze electrice, poți să găsești și fonduri să repari străzile”

„Va mai fi încă o dezbatere de idei, va fi prezentat încă un draft al strategiei și o să mai avem o lună în care oricine poate să vină cu alte idei, sugestii, soluții și să le integrăm în această strategie. Pe 17 octombrie prezentăm un draft și pe 17 noiembrie, în 30 de zile, o să avem discuții publice și o să fie finalizată. Apoi trebuie să găsim fonduri să putem implementa aceste proiecte. Trebuie să căutăm fonduri nerambursabile, că bani, din păcate, nu prea avem”, a declarat Sorin Apostoliceanu, viceprimarul municipiului Pitești. Tot el mai spune că a fost disponibil și un chestionar în care cetățenii din Pitești și-au prezentat solicitările legate de acest subiect. Cei mai mulți vor mașini electrice, piste de bicicletă, mai mult internet gratis. „Chiar dacă oamenii spun că nu avem nevoie acum de smart city, avem drumuri de plombat, eu am fost la foarte multe întâlniri în toată țara; și cei de la Cluj, Alba Iulia, Iași s-au lovit de aceste lucruri, dar pot fi făcute toate împreună. Dacă cumperi autobuze electrice sau piste de bicicletă, poți să găsești și fonduri să repari străzile pe calea de rulare a acestora. La o întâlnirea care a fost joi la Brașov, europarlamentarul Siegfried Mureșan a spus clar că în următoarea perioadă de finanțare toate proiectele se vor axa într-un fel sau altul pe acest element de smart city, se vor da bani pentru acest lucru. Noi așteptăm de la Rambol să nu ne dea doar strategia, să ne dea și soluții de finanțare a acestor proiecte smart city”, a mai spus viceprimarul Apostoliceanu.
Tot el susține că se încearcă găsirea unor soluții de finanțare și l-a dat drept exemplu pozitiv pe primarul de la Oradea, pe care l-a numit campion la atragerea fondurilor europene. „Și noi trebuie să fim pregătiți. Cum apar axe de finanțare, să avem proiectele pe care să le depunem”.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii