Web Analytics

Un nou soi de lalea a primit numele orașului Pitești. „Este singura lalea botezată în afara granițelor Olandei”

de | 23.04.2021 13:38 | Actualitate

Simfonia Lalelelor a ajuns la a 44-a ediție. Deși nu sunt permise manifestările artistice ca în alți ani, piteștenii pot admira o expoziție florală în centru și o grădină de lalele, precum și alte aranjamente florale în diferite zone ale orașului. Primăria și-a dorit să certifice o floare din Olanda, „Țara lalelelor”, cu numele orașului Pitești. Iar astăzi, primarul Cristian Gentea a anunțat că Piteștiul este și nume de floare și a plantat prima lalea din noul soi chiar în faţa Primăriei Piteşti. Noul soi de lalea are o culoare roz, a fost creat de cultivatorul olandez Franck Timmerman şi va fi tranzacţionat inclusiv pe Bursa de Flori din Olanda.

Noul soi de lalea, „Tulipa Pitești”

Noul soi de lalea, „Tulipa Pitești”

„Este adevărat, nu avem manifestări pe care piteștenii le așteptau și le meritau. Nu avem târg de flori, nu avem întreceri sportive, nu avem activități în zona artistică, dar avem un cadou excepțional pentru piteșteni, un cadou care îmbogățește zestrea culturală, identitară a Simfoniei Lalelelor. Am deosebita onoare să vă prezint noul soi de lalea, care, de astăzi, va purta numele orașului nostru. Vă mărturisesc că am avut câteva emoții, că nu ne va fi acceptată cererea. Iată că, până la urmă, totul a fost în regulă. Este singura lalea botezată în afara granițelor Olandei. Este o premieră la nivel mondial. Începând de astăzi, această lalea se va prezenta și va fi comercializată în toată lumea sub numele „Laleaua Pitești” sau „Tulipa Pitești”. De astăzi, avem și Simfonia Lalelelor și singura lalea cu numele unui oraș din România”, a spus primarul într-o conferință de presă.

Acesta i-a mulțumit dnei Bianca Negrea, care are experiență pe partea de design floral și prin intermediul căreia l-a cunoscut pe părintele acestui soi de lalea, Franck Timmerman, un cultivator olandez. Primarul și Bianca Negrea au semnat certificatul care dovedește că o să fie înregistrat acest soi de lalea.

Citește și 23 APRILIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A CĂRȚII

Bianca Negrea a spus că „Laleaua Pitești” va reprezenta orașul oriunde la nivel internațional. „Această lalea va fi înscrisă în toate registrele și peste tot pământul. Această lalea va putea fi comandată prin Bursa de Flori din Olanda, sub această denumire. Este o onoare pentru mine”, a spus Bianca Negrea.

Franck Timmerman, cultivator olandez

Franck Timmerman, cultivator olandez

Citește și SFÂNTUL GHEORGHE: Tradiții, obiceiuri și superstiții

Din cauza pandemiei, Franck Timmerman nu a reușit să ajungă în România, dar a transmis un mesaj video din câmpul său de lalele din Olanda. „Mi-ar fi plăcut mult să fiu acolo cu voi. Acum, din păcate, nu a fost posibil. Sunt cu această lalea, care poartă numele orașului vostru, Pitești. Am fost și eu, o dată, în orașul vostru. Eu și familia am început să concepem această lalea acum mai bine de 20 de ani. Durează foarte mult să creezi o nouă lalea, iar, dacă reușești, nu e ușor să obții un soi mai bun decât cele existente deja. Acest soi nu este doar unul foarte bun pentru cultivat, ci este și foarte potrivit pentru aranjamente florale. Are o durată foarte mare de viață și de înflorire. Suntem foarte fericiți că am obținut această lalea și că acum poartă denumirea de Pitești. Este, cu adevărat, o lalea frumoasă! laleaua Pitești vine acasă, în Pitești. Inima mea este pentru Pitești”, a spus Franck Timmerman.  Acesta a promis că va veni la toamnă pentru a planta câteva lalele în Pitești.

Articol scris de Mari Tudor

Distribuie!

0 Comentarii