Un nou set de instrumente care să contribuie la atenuarea ingerințelor externe în cercetare și inovare

de | 19.01.2022 22:42 | Actualitate, Bani europeni, Economie, Home

Comisia Europeană a publicat un set de instrumente privind modalitățile de atenuare a ingerințelor externe în cercetare și inovare. 

Ingerința externă are loc atunci când se desfășoară activități de către un actor statal străin sau în numele acestuia, care sunt coercitive, ascunse, înșelătoare sau de corupție și care contravin suveranității, valorilor și intereselor UE.

Citește și: CORONAVIRUS: Premierul britanic Boris Johnson pare pregătit să ridice majoritatea restricţiilor

Setul de instrumente prezintă cele mai bune practici și este menit să sprijine instituțiile de învățământ superior și organizațiile care desfășoară activități de cercetare din UE în ceea ce privește protejarea valorilor lor fundamentale, inclusiv a libertății academice, a integrității și a autonomiei instituționale, precum și să protejeze personalul, studenții, rezultatele și resursele cercetării.

Setul include o listă de posibile măsuri de atenuare care pot contribui la elaborarea de către organizațiile de cercetare și inovare a unei strategii cuprinzătoare și adaptate nevoilor lor, pentru a face față riscurilor și provocărilor din străinătate. Aceste măsuri se axează pe patru domenii: valori, guvernanță, parteneriate și securitate cibernetică.

Mariya Gabriel, comisarul pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, a declarat: „Împreună cu statele membre și cu partenerii din domeniul cercetării și inovării din întreaga Europă, am elaborat un set de instrumente util, care să ne ajute să ne protejăm valorile fundamentale, principalele rezultate ale cercetării și activele intelectuale. Sensibilizarea și punerea în aplicare a unor măsuri preventive sunt esențiale pentru combaterea amenințărilor de intruziune străină care vizează vulnerabilitățile critice și cuprind toate activitățile de cercetare, domeniile științifice, rezultatele cercetării, cercetătorii și inovatorii.

Citește și: PRESSONE: Premierul Nicolae Ciucă a plagiat în teza de doctorat

Lista neexhaustivă de posibile măsuri de atenuare publicată astăzi propune o abordare cuprinzătoare pentru ca actorii din domeniul cercetării și inovării să contracareze ingerințele externe: de la sensibilizare și prevenire, până la un răspuns eficace, redresare și consolidarea rezilienței la amenințările viitoare.

Contribuind la acțiunea privind libertatea universitară din cadrul Agendei politice a Spațiului european de cercetare, Comisia a creat setul de instrumente în comun cu statele membre și cu partenerii din domeniul cercetării și inovării. 

Distribuie!

Articol scris de Cristian Vasile

Abonează-te la newsletter!

Trimitem un newsletter pe zi, dimineața, cu știrile din ziua anterioară.

* indicates required

0 Comentarii

Ultimele articole

Administrația Bazinală de Apă Argeș- Vedea avertizează…
Administrația Bazinală de Apă Argeș- Vedea avertizează…

Administrația Bazinală de Apă Argeș- Vedea avertizează că la această oră este nevoie să folosim rațional rezervele de apă pentru toate folosințele. Administrația Bazinală de Apă Argeș- Vedea monitorizează permanent volumele din principalele lacuri de acumulare și...

Film în premieră la Cinematograful ”București”
Film în premieră la Cinematograful ”București”

Sâmbătă, 9 iulie 2022, ora 18:00, la Cinematograful de artă ”București” va fi proiectat, în premieră, filmul „Copilul teribil”, cu Oliver Masucci, Hary Prinz, Katja Riemann, Felix Hellmann și Anton Rattinger în rolurile principale, în regia lui Oskar Roehler. Filmul a...

Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii
Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii

Petre Daea va prelua Ministerul Agriculturii, în urma demisiei lui Adrian Chesnoiu. Conducerea PSD a votat, miercuri, în şedinţa Consiliului Politic Naţional, ca acesta să fie titularul de la Agricultură, au precizat din Partidul Social-Democrat, pentru news.ro. PSD...