Web Analytics

Un mare arhitect român, omagiat la Centrul Cultural Piteşti

de | 16.08.2018 15:00 | Cultură

Centrul Cultural Pitești și Ordinul Arhitecților din România, Filiala Dobrogea, a organizat joi, 9 august, o expoziție itinerantă de arhitectură în memoria arhitectului Victor Ștefănescu. Vernisajul a avut loc în Complexul Expoziţional Casa Cărţii (parter) și a fost coordonat de doi arhitecţi veniți tocmai din Constanța: Radu Ştefan Cornescu şi Alexandru Bălan.

Programul a cuprins două expoziții de arhitectură și lansarea albumului dedicat activităţii arhitectului Victor Ştefănescu. Cele două expoziții au fost realizate din fondurile Ordinului Arhitecților Dobrogea. Expoziţia de arhitectură a mai fost prezentată la Târgovişte şi va merge în alte 8 oraşe din ţară. Următoarea destinație este Craiova.
Arhitecţii Alexandru Bălan şi Radu Ştefan Cornescu au vorbit despre viața și activitatea marelui arhitect Victor Ştefănescu, dar și despre arhitectura din Dobrogea.
„Din iubire pentru Constanța, pentru Dobrogea s-a născut această expoziție, care arată cât de mult s-a dezvoltat Dobrogea în perioada interbelică. Pe Victor Ștefănescu îl studiez de mai bine de 10 ani. De ce? Uitându-mă în lista monumentelor istorice din Constanța, am văzut că arhitectul cu cele mai multe clădiri-monumente istorice este Victor Ștefănescu. Atunci a început să mă preocupe mai mult. A fost un arhitect și un student sclipitor, șef de promoție la Paris”, a povestit arh. Radu Ştefan Cornescu.
La evenimentul dedicat activităţii arhitectului a luat cuvântul și viceprimarul Laurențiu Marian Zidaru, care i-a felicitat pe organizatori: „Suntem onorați de vizita domnilor arhitecți. Ne bucurăm că în Pitești a venit o astfel de expoziție. Sunt lucrări deosebite, făcute de un român, lucrări cu care ne mândrim”, a spus viceprimarul Laurențiu Marian Zidaru.
Au participat și reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România, Filiala Dobrogea, reprezentanți ai Ordinului Arhitecților din România, Filiala Argeș, împreună cu președintele Daniel Preduț, consilierul local Ionuț Gabriel Zidaru și artistul plastic Constantin Samoilă.
Despre arhitectul mai puțin cunoscut și studiat, dar căruia îi datorăm cele mai impunătoare edificii din România: arhitectul Victor Ştefănescu a proiectat numeroase clădiri în România în prima jumătate a secolului al XX-lea; a fost fiul compozitorului George Ştefănescu, întemeietorul Operei Române, iar vacanțele le petrecea în localitatea Arefu din Argeș. S-a întors la Bucureşti în anul 1901, după ce a urmat studiile de arhitectură la Paris. Arhitectul Victor Ștefănescu a participat la amenajarea Parcului Carol I din Bucureşti. Printre cele mai reprezentative clădiri pe care le-a proiectat sunt: Palatul Artelor din Bucureşti, în anul 1905; Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti, în 1906; Marea Moschee din Constanţa, în perioada 1910-1912; Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, între 1921-1922. Amprenta arhitectului Victor Ștefănescu se regăsește și în Cazinoul din Mamaia sau Clădirea Băilor, inaugurate la 15 august 1935.
Mari Tudor

 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii