Web Analytics

Un jurnalist de la Le Monde a colaborat cu Jurnalul de Argeş la un amplu articol despre Nicola Inquieto

de | 24.05.2018 10:47 | Actualitate

11 JurnalistLeMonde02Pe 16 și 17 mai, la Pitești a venit un jurnalist de la celebrul ziar Le Monde din Paris. Thomas Saintourens a venit la Pitești pentru a face un reportaj legat de afacerile italianului Nicola Inquieto, cel care este cercetat de Direcția Antimafia din cadrul Procuraturii Napoli pentru spălare de bani pentru clanul mafiot Casalese şi asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot. Nicola Inquieto a fost turnat procurorilor de mai mulţi membri ai Camorra. Datele apar în rechizitoriul întocmit de către procurorii Antimafia din Napoli.
11 JurnalistLeMonde01Pe parcursul celor două zile în care s-a aflat la Pitești, Thomas Saintourens a colaborat strâns cu ziariștii de la Jurnalul de Argeș în realizarea reportajului său, aceștia însoțindu-l inclusiv la DIICOT Pitești pentru obținerea de informații legate de dosarul lui Nicola Inquieto.
Născut în 1983, Thomas Saintourens este licențiat al Instituțiilor de Studii Politice din Bordeaux și Paris și, în afară de Le Monde, mai colaborează cu mai multe ziare și reviste de top din Franța și din Europa. La începutul acestui an, Le Monde i-a publicat pe 5 pagini un reportaj legat de imigranții dintr-un sat din Italia. Thomas Saintourens are și patru cărți scrise până acum.

*** *** ***

Şeful DIICOT Piteşti vorbeşte în premieră despre percheziţiile pregătite cu procurorii italieni
la vila lui Inquieto

11 preoteasa valentin sef diicot# Întâlnire în trei: Jurnalul de Argeş, un ziarist de la Le Monde şi procurorul şef Valentin Preoteasa (foto)

Cercetat de Direcția Antimafia din cadrul Procuraturii Napoli pentru spălare de bani pentru clanul mafiot Casalese şi asociere şi participare în scopul comiterii de infracţiuni de tip mafiot, Nicola Inquieto era monitorizat și de DIICOT Pitești. Informația ne-a fost confirmată în cadrul unei întâlniri pe care am avut-o săptămâna trecută, alături de jurnalistul francez Thomas Saintourens de la Le Monde, cu Valentin Preoteasa, procuror-șef DIICOT Pitești, și cu comisarul-șef Sergiu Tudor, de la BCCO Pitești.

Mandatul european de arestare a venit cu două zile înainte de reținerea lui Inquieto

Mandatul european de arestare privindu-l pe Nicola Inquieto a venit la Pitești pe 10 aprilie a.c., cu doar două zile înainte de reținerea lui Nicola Inquieto. Fapt ce a făcut ca DIICOT Pitești și BCCO Pitești să se organizeze extrem de repede și eficient. În cele două zile de dinainte de reținerea lui Inquieto s-a lucrat cu discreție maximă și nicio informație nu a ”transpirat”, deși în operațiune erau implicate zeci de persoane.
La descinderile din dimineața zilei de 12 aprilie au participat, alături de cei trei italieni de la Direcția Antimafia, nu mai puțin de 34 de persoane de la DIICOT Pitești și de la mascați. Au fost în total cinci percheziții, dintre care 4 la firmele lui Inquieto și una la vila acestuia din cartierul Găvana, strada Petre Ispirescu.

Procurorii Antimafia, impresionați de amploarea investițiilor imobiliare din Argeș ale lui Inquieto

Iar modul impecabil în care a colaborat DIICOT Pitești cu autoritățile italiene a fost lăudat și de procurorul-șef al Procuraturii Napoli.
Ofițerii italieni prezenți la percheziții au fost impresionați de amploarea investițiilor imobiliare din Argeș și de vila impunătoare a lui Nicola Inquieto.
Opulența vilei lui Inquieto i-a impresionat, de altfel, și pe cei de la DIICOT Pitești. Nicola Inquieto are piscină interioară și exterioară la vilă, iar înăuntru are și lift.
Pe 12 aprilie a.c., la 6 dimineața, cum la soneria de la vilă nu a răspuns nimeni, zecile de oficiali ce au venit la percheziții a trebuit să escaladeze zidul înalt. După cum ne-au declarat reprezentanții DIICOT Pitești, Nicola Inquieto a fost surprins de operațiune, însă s-a comportat normal.
Dificultatea întregii operațiuni a fost dată și de faptul că infracțiunile au fost comise pe teritoriul statului italian.
În urmă cu câțiva ani, Nicola Inquieto a mai fost cercetat de DIICOT Pitești într-un dosar de spălare de bani. Iar documentele legate de acest dosar au fost trimise către autoritățile italiene.
Mai trebuie precizat că autoritățile au pus sechestru, în afară de apartamente și mașini, și pe mașina personală a lui Nicola Inquieto, un Porsche de zeci de mii de euro.

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii