Într-un atelier de lângă Bucureşti renasc maşinile ARO! Italianul Maurizio Bordon, stabilit în România de peste un deceniu, este cel prin mâinile căruia trec „Zimbrii Carpaţilor” fie pentru reparaţii, fie pentru recondiţionări şi modificări. De la colecţionari la piloţi de curse, proprietarii de ARO apelează la Maurizio atunci când este nevoie de intervenţii la bătrânele maşini fabricate la Câmpulung.
Maurizio Bordon este el însuşi pilot de curse şi este pasionat atât de automobile, cât şi de motociclete, fiind implicat în proiectul „Haiducii Wheels”, o firmă care se ocupă cu reparaţia, transformarea şi proiectarea auto-moto. În atelierul de lângă Capitală, italianul îşi pune amprenta pe modificarea maşinilor ARO, mai ales că nu lipsesc proprietarii de asemenea automobile. După părerea lui, punctele slabe ale „Zimbrului Carpaţilor” sunt reprezentate de şasiu şi puntea faţă, atunci când face recondiţionarea unei maşini acelea fiind componentele la care insistă. Preţul pentru îmbunătăţirea unui ARO variază între cinci mii şi douăzeci de mii de euro.
De la ARO pentru raliu la ARO cu motor Mercedes
O maşină ARO care participă la raliuri, deţinută de pilotul Mihai Leonte, a fost modificată aproape în totalitate. Şasiul, spre exemplu, este unul de Land Rover, iar poziţia motorului a fost modificată. Maurizio Bordon lucrează şi la un proiect în care ARO va fi dotată cu motor Mercedes 3200 Diesel.
ARO îşi continuă aventura în Cehia
Autoturismul de teren fabricat la fosta uzină din Câmpulung continuă să constituie o atracţie. O firmă din Cehia încă mai montează şi comercializează asemenea maşini, cele mai multe componente fiind cumpărate de la firma care a deţinut uzina ARO după privatizare. Şi în România mai există „microbul ARO”. Mai mulţi studenţi de la Iaşi au realizat recent o versiune modernă a „Zimbrului Carpaţilor”, iar în anul 2014 un ARO a fost implicat în aventura „4 români în Siberia”.
Cătălin Ion Butoiu
0 Comentarii