Web Analytics

Un fost deţinut de la penitenciarul Colibaşi a făcut plângere la CEDO pentru frigul şi ploşniţele din celulă

de | 5.10.2016 22:36 | Dezvăluiri

Judecătorii CEDO au acceptat recent plângerea lui Marin Buscu, un dâmbovițean aflat în detenție de mai mulți ani, condamnat pentru abuz în serviciu, complicitate la delapidare și fals. Buscu, care a trecut prin mai multe închisori, este în prezent deținut la Penitenciarul Pelendava. În plângerea formulată la CEDO, Buscu a reclamat și condițiile degradante de la Penitenciarul Colibași, unde a stat aproape un an, între 10 iulie 2014 și 2 iunie 2015.
În acest timp, el a fost încarcerat în două celule, fiecare măsurând 24 de metri pătrați.
Una dintre celule a avut șase paturi suprapuse, iar reclamantul împărțea celula cu alți cinci deținuți. Cealaltă celulă a avut nouă paturi suprapuse, iar reclamantul a împărțit celula cu alți opt deținuți.
Iată care sunt nemulțumirile lui Marin Buscu legat de Penitenciarul Colibași: „Apa caldă era disponibilă de două ori pe săptămână, timp de o oră, iar autoritățile din închisoare au dezinfectat celula doar o singură dată în timpul detenției sale acolo. Apa rece nu era potrivită pentru băut. Bagajele deținuților trebuiau să fie depozitate sub paturi și celula a avut o mică masă de TV și un mic raft pentru vase. Celula cu nouă paturi a fost infestată cu ploșnițe pe care deținuții le prindeau cu mâna. Mesele au fost servite în celulă și deținuții le-au mâncat în pat, sau stând pe găleți de plastic sau pe cutii de lemn sau în timp ce stăteau în picioare. Celula era rece și încălzirea a fost disponibilă numai în timpul nopții. În restul zilei deținuții purtau hainele pentru afară, pentru a se încălzi”. Reclamantul a mai spus că era scos din celula sa pentru o plimbare timp de o oră pe zi „în incinta foarte mică a închisorii”.
Bazându-se pe articolul 3 din Convenție, Marin Buscu se plânge de condițiile inumane și degradante din detenție, inclusiv de incapacitatea de a segrega fumatorii de nefumători la Colibași.
Denis Grigorescu

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii