Web Analytics

Un film despre transhumanța păstorilor – lansat la Paris de Ziua Culturii Naționale

de | 19.01.2021 08:24 | Cultură, Actualitate

Cum ar fi să vezi un documentar făcut sub ochii tăi având ca subiect Miorița sau Baltagul, două opere care fac parte din ceea ce numim cultura națională? Astra Film dă răspunsul la această întrebare și lansează online, de Ziua Culturii Naționale, „La drum” de Dumitru Budrala, primul film documentar observațional din România. Primul documentar observațional din România, „La drum” spune povestea transhumanței păstorilor din Transilvania.

Citește și: Dirijorul Ion Marin – Cavaler al Ordinului Artelor și Literelor al Republicii Franceze

Lansat la Cinema du Reel din Paris și premiat la festivaluri naționale și internaționale, filmul surprinde esența a ceea ce înseamnă transhumanța în România la început de Mileniu III și dintotdeauna. „La drum” urmărește îndeaproape viața dură a păstorilor din Munții Carpați, care pleacă în transhumanță în fiecare an, la mii de kilometri depărtare de casă, în căutarea ierbii pentru turmele lor.

• Dumitru Budrala: „Acest Drum al oilor este oarecum asemănător cu Drumul mătăsii sau cu Drumul sării. Este romantic, periculos și foarte real. Și este parcurs încă în zilele noastre. Filmul La drum arată viața neștiută a ciobanilor transhumanți, care merg cu turmele zeci de kilometri în fiecare zi pe orice vreme, dorm sub cerul liber și înfruntă vremea, animalele sălbatice și autorități haine”

Citește și: Papa Ioan Paul al II-lea a recitat „Rugăciune pentru Maica Domnului” de Eminescu

• Cristi Puiu: „Dragostea cu care Dumitru Budrala îi filmează pe acești păstori nu este în niciun fel contrafăcută. Filmul întărește sentimentul că ești acolo, alături de ei. Este ceva înduioșător, care pe mine m-a emoționat foarte tare. Mi-ar plăcea ca oamenii să vorbească despre acest film, să-i acorde atenția pe care o merită”

Citește și: Documentarul despre urşii de la Rucăr a fost premiat la ”Cinemaiubit”

• Radu Vancu: „La drum documentează unul din miturile fondatoare ale culturii noastre și poate fi considerat o variantă a mitului Mioriței sau a Baltagului, pe care o transformă documentar. Avem Miorița făcută documentar sub ochii tăi, o operă de cinema real. În același timp, filmul La drum arată că există buzunare de realitate care rezistă prin forța lor mitică la virtualizarea lumii și sunt mai rezistente și mai puternice decât epoca istorică e ecranului global pe care o traversăm”.

Filmul poate fi văzut online pe site-ul https://www.astrafilm.ro/la-drum și pe pagina de Facebook Astra Film Festival.

Articol scris de Cristian Vasile

Distribuie!

0 Comentarii