Web Analytics

Un eventual eşec al privatizării Oltchim aruncă în aer şi soarta Arpechim

de | 30.08.2012 12:02 | Politica si Administratie

# Bâlbele guvernanţilor duc Oltchim către ratarea privatizării şi insolvenţă # Directorul Roibu de la Vâlcea şi sindicaliştii de la Piteşti încă mai cred în salvarea situaţiei. Privatizarea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea, programată în luna septembrie, nu are nicio şansă de realizare, potrivit revistei Capital, iar insolvenţa pare inevitabilă, în condiţiile în care singurul ofertant serios nu este pe placul Ministerului. Declaraţiile recente surprinzătoare ale şefului Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu, indică în mod clar un eşec al procesului de privatizare a Oltchim şi sunt, în esenţă, de natură să arunce în aer negocierile cu prezumtivii investitori. În primul rând, este vorba despre o schimbare completă de optică a Ministerului Economiei cu privire la modalitatea concretă de privatizare a combinatului, care are datorii cumulate de peste 700 milioane de euro și este în situaţia de a nu putea produce nimic din lipsa capitalului de lucru.

Uite conversia, nu e conversia

Iniţial, statul român primise acceptul Comisiei Europene de a converti în acţiuni datoriile către AVAS, circa 250 mil. euro cu tot cu penalităţi, deşi acest lucru contravenea intereselor acţionarilor minoritari. Până la urmă, această procedură a fost inclusă în anunţul de privatizare, iar AGA Oltchim urma să aprobe conversia în acțiuni în şedinţa din 10/11 septembrie, iar întregul pachet de acţiuni rezultat (statul deţine acum 54%) urma să fie vândul la licitaţie pe 14 septembrie. „În ultimele șapte-opt zile, am ajuns la concluzia că este mult mai bine pentru Oltchim şi statul român să renunţăm la conversia creanţei din mai multe motive“, a spus Vulpescu. Este vorba, lasă de înţeles şeful OPSPI, de ameninţările cu acţionarea în judecată a acţionarului PCC, ce reprezintă un risc însemnat pentru presupusul viitor  cumpărător al pachetului majoritar al statului.

Oltchim la pachet cu… Electrica

OPSPI propune acum o nouă metodă de privatizare, respectiv vânzarea simultană prin licitaţie a creanţelor AVAS şi Electrica (400 mil. euro în total) şi a acţiunilor actuale ale statului către acelaşi investitor. Anunţul i-a luat prin surprindere pe toţi cei implicaţi. Luând în calcul declaraţiile şefului OPSPI, precum şi faptul că până la începutul acestei săptămâni nu exista niciun investitor serios interesat de „gaura neagră“ Oltchim în afară de PCC (care nici nu vrea să audă de Arpechim), există riscul ca licitaţia din 14 septembrie nu va avea ca rezultat o privatizare, ci declararea insolvenţei la combinat, care devine inevitabilă, în condiţiile ratării privatizării. Dacă privatizarea eşuează, Oltchim se închide de la sine şi intră automat în insolvenţă. Iar din asta nu are nimeni de câştigat. 3.300 de angajaţi rămân pe drumuri şi devin o povară pentru bugetul asigurărilor sociale, ce se adaugă pierderilor statului, care nu-şi va putea recupera creanţele. Cât despre activele Oltchim, nici nu se pune problema recuperării de către stat a unor sume din vânzarea lor. Majoritatea instalaţiilor şi utilajelor de pe platforma Oltchim sunt gajate la bănci, cărora combinatul le datorează aproape 100 mil. euro (Erste Bank, BCR şi Banca Transilvania) şi, eventual, băncile le vor putea vinde. Poate doar o companie specializată în administrarea întreprinderilor aflate în insolvenţă să poată face profit din, aşa cum spun sindicaliştii de la Oltchim, „moartea industriei petrochimice româneşti“.

Constantin Roibu, directorul Oltchim: „Privatizarea va avea loc”

Deși inițial a invocat că se află într-o ședință și nu prea poate vorbi, directorul Oltchim Rm. Vâlcea ne-a declarat că „privatizarea va avea loc. Eu sunt convins că acest proces se va realiza cu succes iar problema insolvenței nu se poate lua în calcul. Vă spun că privatizarea se va face. Nu știu de unde au apărut aceste scenarii. În ceea ce privește Arpechim-ul de la Pitești, Petrochimia e a noastră, deci se află odată cu noi în procesul de privatizare. În ceea ce privește Rafinăria, nu pot să mă pronunț. Acolo depinde de ce investitor va dori să vină.”

Marian Dumitru, liderul sindicatului Oltchim din Arpechim: „Cred că sunt interese legate de un investitor sau altul”

Nici liderul de sindicat al petrochimiștilor din Arpechim nu crede în închiderea definitivă a combinatului Oltchim: „Nu cred că se va ajunge la insolvență și la închidere, cred că mai degrabă sunt anumite interese legate de un investitor sau altul care ar putea veni acolo. Eu știu că sunt companii interesate, știu de exemplu azi (luni, 27 august n.r.) sunt rușii de la TYSE la discuții la București. E adevărat că acum nu există acel capital de lucru (minim 40 milioane euro n.r.) pentru a merge producția și de aceea a fost și problema de săptămâna trecută, cu trecerea în șomaj. Dacă Oltchim se va privatiza, atunci în petrochimia piteșteană se vor salva cele 618 locuri de muncă existente. În afară de acestea ar mai fi nevoie de încă 150 de oameni cel puțin, dar nu știu ce oameni calificați mai pot ei lua acum!”

Ionel Popescu, lider Rafinorul: „Speranța moare ultima, repornirea Rafinăriei ar însemna 1500 de locuri de muncă”

Liderul Sindicatului Rafinorul din Rafinăria Arpechim, Ionel Popescu, este și el optimist: „Eu cred că până la urmă totul va fi bine și la Oltchim și la noi, știți cum e, speranța moare ultima. Dacă Rafinăria va fi repornită, numai în cadrul ei sunt 720 de oameni aflați pe schema de lucru restructurată, la care se mai adaugă alte sute din societățile de pe orizontală. Vorbim practic de aproximativ 1500 de locuri de muncă,  legate strict de rafinărie. Dacă Oltchim se va privatiza iar investitorul de acolo ne va lua și pe noi, cred că singura problemă a noastră va fi dacă rafinăria va fi și ea înglobată în acest combinat sau va funcționa ca societate de sine stătătoare.”
Material realizat de Florin Silvestru

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii