Web Analytics

Un cetăţean din Oarja găzduieşte 19 ucraineni, însă de două luni statul nu a mai dat niciun leu pentru cazarea şi hrana lor!

de | 22.03.2023 15:50 | Actualitate, Dezvăluiri, Economie, Home, Politica si Administratie

„Mi-au venit gazele 57 de milioane, ca să nu mai spun de curent…”
„Nu vorbește niciuna românește, dar le văd cum chițăie de foame”

Românii care găzduiesc refugiați ucraineni au ajuns să plătească din banii lor cheltuieliile acestora. Oamenii se plâng că nu au mai primit de două luni de la stat sumele aferente pentru cazare și hrană. La Oarja, de exemplu, Marin Pascu găzduiește într-o pensiune, din februarie anul trecut, mai mulți refugiați din Ucraina. Acum are 19 – opt femei, nouă copii și doi bătrâni – oameni care n-au mai primit un leu pe lunile ianuarie și februarie, prin programul guvernului.

„Au învățat să spună doar «bună dimineața», «bună ziua» și «bună seara»”

Pentru fiecare refugiat, România alocă 50 de lei pe zi pentru cazare și 20 de lei pentru hrană. Datele oficiale arată că aproximativ 73.000 de ucraineni depind de acest program, numai că banii se plimbă prea mult de la o instituție la alta. Argeșeanul Marin Pascu trebuie să primească, deci, lunar de la stat, 50 lei x 30 zile x 19 persoane, adică 28.500 lei. Dar, cum spuneam, nu a primit nimic de două luni și trebuie să suporte singur cheltuielile cu utilitățile și nu numai.

„Mi-au venit gazele de plată 57 de milioane. Ca să nu mai spun de curent, de stricăciuni, că sunt copii mulți, se joacă și fac stricăciuni… Le-am închiriat pensiunea în urmă cu un an și ei fac ce vor acolo. Când primesc banii – îmi sunt virați în cont – le strâng pe toate în sala mare și le dau sumele cuvenite. Nu știu să vorbească românește. Au învățat să spună doar „bună dimineața”, „bună ziua” și „bună seara”. Dar pentru că nu au mai primit banii de hrană, le văd cum chițăie de foame… Se mai duc din când în când la Romexpo, în București, unde primesc mâncare și haine gratuite de la „Habitat”. Iar la începutul anului, eu cu fii-meu i-am dus la Câmpulung, unde au avut o întâlnire toți refugiații la nivel de județ, au serbat ceva acolo” – ne-au spus Marin Pascu.

După multe petiții, la ședința de guvern din 22 februarie a fost suplimentat bugetul Ministerului Afacerilor Interne cu aproape 160 milioane lei din fondul de rezervă al Guvernului, pentru decontarea acestor bani. Drumul lor, prin programul 50/20, este însă lung. Ministerul Finanțelor îi trimite Ministerului Afacerilor Interne, care îi direcționează spre Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de la care ajung la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență și în cele din urmă la primării.
„Da, la 22 februarie, prin Hotărârea nr. 142, Guvernul a aprobat alocarea sumei de 158.100 lei din fondul de rezervă bugetară pentru suplimentarea ajutorului destinat acestor oameni. Nu știm însă când vom primi banii. Până în acest moment (luni, 20 martie, ora 11 – n.n.) nu a sosit nimic” – ne-a spus Isabela Petre, purtător de cuvânt al ISU Argeș.

Citește și Peste 6.700 de ucraineni au intrat joi în România

Citește și Vlada din Ucraina retrăieşte momentele de la începutul războiului: „E o lecţie pe care trebuie să o învăţ”

Primarul din Oarja: „Să stea liniştit, că îi va primi”

„Să stea liniștit, că îi va primi”, ne-a comunicat sec Constantin Bâlea (foto), primarul comunei Oarja, când am cerut lămuriri în cazul lui Marin Pascu și al celor 19 refugiați din Ucraina, cărora le-a oferit găzduire. Dar numai de liniște nu e vorba aici!

Citește și A XIV-a acțiune din campania umanitară “SOS Ucraina”

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *