De curând a văzut lumina tiparului o lucrare pe cât de amănunțit documentată, pe atât de interesantă, conținând cele mai relevante date despre viața și cariera militară a tuturor ofițerilor din armata noastră care au deținut cel mai înalt grad, acela de mareșal. De altfel, lucrarea este intitulată chiar „Mareșali ai României” și a fost realizată de un colectiv de autori format din Corneliu Andone, Marian Moșneagu, Ion Giurcă, Vasile Popa și Florian Tucă. Ultimul fiind general în rezervă, originar din Curtea de Argeș, declarat pentru activitatea sa militară și nu numai, cetățean de onoare al orașului. Gen (r) Florian Tucă a absolvit Academia Militară, este licenţiat în istorie şi filozofie, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România și autor a nu mai puțin de 77 de volume, multe dintre ele premiate de Academia Română sau cea din Republica Moldova. Un citat sugestiv cuprins în lucrarea monografică, ce cuprinde peste 100 de repere bibliografice și este bogat ilustrată cu fotografii deosebite, aparține chiar Regelui Mihai „Jurământul meu, ca şi jurământul ostaşilor noştri, ne leagă pe viaţă. În tot cursul istoriei noastre, Coroana şi Armata au stat alături pentru a câştiga României lucrurile care nu i se pot lua: independenţa, suveranitatea şi demnitatea. Istoria Mareşalilor României, dintre care doi sunt înaintaşii mei, este istoria celor care au pus fiinţa naţiunii mai presus de sine”.
# Vintila Purnichi: Domnule general, vă rog să ne spuneţi care sunt aceşti mareşali ai României.
Florian Tucă: Da, cu mare plăcere. Voi cita numele acestora în ordinea în care ei au primit înalta şi onoranta demnitate: regii Carol I, Ferdinand şi Carol al II-lea; militarii de carieră Alexandru Averescu şi Constantin Prezan; regele Alexandru al Iugoslaviei; regele Mihai I şi Ion Antonescu. Este vorba, deci, de opt mareşali.
# V-aş ruga să ne spuneţi, în continuare, ce legături sau ce trimiteri directe se pot face între unii din mareşalii României referitor la istoria atât de frumoasă şi de palpitantă a Argeşului?
– Întrebarea dumneavoastră mi se pare deosebit de interesantă. De aceea, voi răspunde la ea cu o mare plăcere, dar în numai câteva fraze, rămânând ca în alte împrejurări să discutăm mai pe larg: doi dintre mareşalii României aveau să-şi găsească loc de odihnă veşnică, după dorinţele lor, în incinta mănăstirii din Curtea de Argeş. Este vorba de regii Carol I şi Ferdinand I. Un alt mareşal, regele Carol al II-lea, după ce şi-a sfârşit viaţa în străinătate, fiind înmormântat în mănăstirea „Sf. Vicente” din Lisabona, iar după o jumătate de secol, rămăşiţele sale pământeşti aveau să fie „repatriate” şi reînhumate în incinta unui aşa-zis corp de gardă ce se află în curtea mănăstirii din Curtea de Argeş. Un alt mareşal al României, Ion Antonescu, care după opiniile noastre a fost şi rămâne o personalitate de stat şi militară de referinţă în istoria României, s-a născut pe pământ argeşean.
# Domnule general, dumneavoastră sunteţi şi fiu al Argeşului şi membru de onoare al Filialei „Muşcel” a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România. doresc ca în încheierea dialogului nostru să vă mai pun o întrebare: Pe când vom lansa volumul la care ne-am referit şi în fosta capitală a Ţării Româneşti, oraşul Câmpulung Muşcel?
– M-aţi pus într-o anumită încurcătură, domnule profesor! Dar, după o judecată făcută fugar, o să încerc să vă răspund: ar fi posibil să facem o astfel de lansare la anu, în preajma zilei de 9 mai. Cum acea zi are o triplă semnificaţie – ziua Independenţei, ziua Victoriei împotriva fascismului şi ziua Europei şi cum trei dintre mareşalii României şi-au legat numele într-un fel sau altul de zilele la care ne referim, ar fi binevenită o astfel de lansare în perioada la care ne-am referit. Iar pentru ca răspunsul meu să fie ceva mai explicit, socotesc potrivit să mai spun doar atâta: mareşalul Carol I şi-a legat numele de războiul de independenţă, mareşalul Mihai I şi Ion Antonescu de luptele şi bătăliile ce se vor încheia cu marea Victorie de la 9 mai 1945, iar toţi cei opt mareşali ai României sunt şi fii legitimi ai Europei…
# Vă mulţumesc, domnule general, pentru cele spuse!
– Şi eu vă mulţumesc, domnule profesor, pentru că aţi iniţiat dialogul nostru. Sper să ne întâlnim la Câmpulung Muscel, la lansarea cărţii despre care am vorbit!
Prof. Vintilă Purnichi
Preşedintele filialei „Muşcel” – Câmpulung,
a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România
Serviciul sanitar în timp de război, pe Mateiaș
Mausoleul Eroilor de la Mateiaș găzduiește în luna septembrie o expoziție care aduce în prim-plan...
0 Comentarii