Web Analytics

UEFA a aprobat cererea maghiarilor de a afişa steagul Ungariei Mari la meciuri

de | 22.03.2023 09:09 | Actualitate, Home, Sport

UEFA a acceptat cererea Federației Ungare de Fotbal pentru ca suporterii să poată afișa steaguri cu simbolul Ungariei Mari la meciurile internaționale. Cererea a fost făcută de Sandor Csany (69 ani) președintele Federației, care este și vicepreședinte UEFA și FIFA, la începutul lunii februarie.  Ungaria Mare reprezintă o idee politică ce presupune ca țara să revină la frontierele pe care le-a avut înainte de 1918. Pe Harta Ungariei Mari sunt incluse o parte din regiunea Transilvania, dar și regiuni din Slovacia, Croația, Ucraina, Slovenia și Serbia, potrivit Sport.ro.

Citește și: Interlop condamnat la închisoare, prins în Italia în urma unei postări pe Facebook

”Acceptând argumentele Federaţiei Maghiare, cele două organizaţii (UEFA și FARE) au concluzionat că doar culorile hărţii istorice a Ungariei şi ale drapelului arpadian nu constituie comportament rasist, dar asta nu se aplică şi pentru simbolurile şi inscripţiile suplimentare plasate pe drapel, cum nu se aplică nici pentru scandările fanilor. Ca atare, vom permite utilizarea acestor drapeluri la următoarele două meciuri”, se arată în comunicatul Federaţiei de Fotbal din Ungaria.  Meciurile Ungariei la care ar urma să intre în vigoare această decizie sunt cu Estonia (23 martie, amical) şi Bulgaria (27 martie, preliminarii EURO), ambele găzduite de Ungaria.

Citește și: Angajații din Finanțe se pregătesc de grevă generală

În comunicat sunt precizate şi aspectele pe care UEFA le interzice atunci când vine vorba de propunerea Federaţiei Maghiare de Fotbal. ”Ca rezultat al negocierilor, UEFA va permite ca drapelul, care simbolizează respectul faţă de Ungaria istorică şi solidaritatea cu fanii din străinătate, să fie adus pe stadioane, cu următoarele condiţii: ca acesta să afişeze harta Ungariei istorice, nu alte simboluri sau inscripţii;  să cuprindă doar culorile roşu, alb şi verde; să nu încurce vizionarea netulburată a meciului de către fani. În acelaşi timp, fanii noştri trebuie să ştie că dacă un mesaj rasist sau politic va fi plasat pe drapel, asta va provoca măsuri disciplinare. Acest lucru dăunează echipei şi percepţiei asupra fotbalului maghiar. Federaţia le cere tuturor fanilor să se abţină de la orice formă de ură. Ura nu este calea!”, se mai arată în comunicat.

Citește și: Echipa Națională de Rugby a României, bronz la Campionatul European

Laszlo Dioszegi, patronul celor de la Sepsi OSK, a comentat hotărârea luată de forul european. „Nu am auzit până acum de acest lucru și, vă zic sincer, nici nu ne interesează ce fac ei. Nu avem nicio treabă cu federația maghiară și cu ce decizii ia. Nu suntem subvenționați de Guvernul Ungariei și nu avem nicio obligație față de el. Este adevărat că stadionul a fost construit cu ajutor de acolo și s-au dat niște bani pentru academia de copii, dar echipa mare nu are nicio legătură. Avem sponsori puternici, din România și din Ungaria. OTP și MOL sunt nume importante, branduri care au interese economice în România și de aceea ne susțin. Sunt echipe care sunt sponsorizate de benzinării din Austria și nimeni nu mai zice nimic. Vă repet, nu ne interesează ce face federația de la Budapesta. Noi jucăm în România și respectăm această țară. Ne interesează doar campionatul de aici. Nu cred că are de ce să fie afectată Sepsi în vreun fel de decizia UEFA”, a spus Laszlo Doszegi, pentru Prosport.

Articol scris de Simion Cristina

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *