Web Analytics

UE propune o taxă pe profiturile excesive ale companiilor energetice

de | 14.09.2022 16:57 | Actualitate, Economie, Home

UE va propune măsuri de plafonare a veniturilor producătorilor de energie electrică care au costuri scăzute şi va forţa companiile care vând combustibili fosili să împartă profiturile făcute de pe urma creşterii preţurilor energiei, a anunţat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul discursului ei privind starea Uniunii Europene, susţinut în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, transmite Reuters.

Citește și: Fondurile pentru „Programul Tomata” au fost suplimentate

”În această perioadă este greşit să primeşti profituri şi venituri extraordinare record beneficiind de pe urma războiului şi pe spatele consumatorilor noştri. Profiturile trebuie împărţite şi canalizate către cei care au cea mai mare nevoie”, a declarat von der Leyen, citată de Agerpres.

Oficialul CE a adăugat că blocul comunitar discută de asemenea plafonarea preţurilor energiei şi lucrează la stabilirea ”unui preţ de referinţă mai reprezentativ pentru gaze”, decât cel de la hub-ul TTF de la Amsterdam. În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 euro pentru un MWh.

”Ne-am diversificat sursele de aprovizionare, abandonând Rusia în favoarea unor furnizori fiabili: SUA, Norvegia, Algeria şi alţii. Anul trecut, gazul rusesc reprezenta 40% din importurile noastre de gaze. În prezent, acest procent a scăzut la 9% pentru gazul transportat prin gazoducte. Dar Rusia continuă să manipuleze activ piaţa noastră de energie. Preferă să lase pur şi simplu gazul să ardă mai degrabă decât să îl livreze”, a declarat preşedintele Comisiei Europene, explicând propunerea de introducere a unui plafon pentru profiturile întreprinderilor care produc energie electrică cu un cost scăzut.

 Datorită propunerii, a apreciat von der Leyen, ”vom mobiliza peste 140 miliarde euro către statele membre, cu scopul de a atenua direct impactul acestei situaţii”. În condiţiile în care omenirea se confruntă cu o criză a combustibililor fosili, preşedintele Comisiei Europene consideră că ”industria combustibililor fosili are, la rândul său, o datorie specială. Marile companii din sectorul petrolului, gazelor şi cărbunelui înregistrează şi ele profituri uriaşe. Trebuie să contribuie şi ele, prin urmare, în mod echitabil, să plătească o contribuţie de criză”.

Articol scris de Gabriel Lixandru

Distribuie!

0 Comentarii

Înaintează un Comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *