Web Analytics
scris joi, 01.02.2018

Tudosoiu face presiuni ca directorii de şcoli şi personalul auxiliar să renunţe la sporurile de calculator

7 tudosoiu# Cutremur în învăţământul argeşean # Atenție, acest spor a fost obținut prin hotărâre judecătorească, iar ce se întâmplă acum în învățământul argeșean miroase a abuz în serviciu sadea # Culmea ipocriziei, același Minister al Educației care cere acum reducerea cheltuielilor la ISJ Argeș i-a dat lui Tudosoiu bani să-și renoveze biroul și cabina de duș

Tudosoiu face presiuni ca directorii de şcoli şi personalul auxiliar să renunţe  la sporurile de calculator

În contextul în care Argeșul este unul dintre cele 22 de județe din țară unde dascălii ar putea rămâne cu salariile neplătite în acest an, inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu a fost chemat la Ministerul Educației, unde s-au purtat discuții despre încadrarea în buget și corelarea sa cu resursa umană. Tudosoiu a fost urecheat că Argeșul toacă prea mulți bani pe plata salariilor și i s-a cerut ca, în două săptămâni, să vină cu o serie de măsuri prin care să reducă cheltuielile și să se încadreze în bugetul alocat. Și cum de undeva trebuia tăiat pentru ca banii să ajungă, „generalul” Tudosoiu s-a gândit să taie tocmai din sporurile directorilor și personalului auxiliar din școli.

Motivația tăierii sporurilor: unii directori nici nu știu să deschidă calculatorul

Sporul pe care șeful ISJ Argeș vrea să îl lichideze pentru a face economii la bugetul instituției este tocmai cel pentru munca în condiții vătămătoare, echivalent a 15% din salariu, obținut de salariații din învățământ, prin hotărâri judecătorești, încă din anul 2004. Concret, sporul respectiv îl pot primi angajații care lucrează pe calculator mai mult de 60% din program, pe motiv că această activitate dăunează ochilor, în speță directorul școlii, secretara, informaticianul, profesorul de informatică, bibliotecara sau administratorul. Și cum putea „generalul” Tudosoiu să elimine această bonificație altfel decât făcând presiuni asupra directorilor să renunțe de bunăvoie la „sporul de calculator” și să suspende și subordonaților plata lui, deși aceștia erau îndreptățiți să îl primească. Totul sub pretextul că sunt directori care nici nu știu să deschidă calculatorul, d-apoi să mai și lucreze la el peste jumătate din program. „Generalul” a mai invocat și faptul că unii dintre angajați și-au cam făcut de cap încasând simultan și „spor de calculator”, și „spor de praf”, lucru nepermis de legislația în vigoare. Ba mai mult, Tudosoiu ar fi afirmat că o parte dintre directorii care au părăsit funcțiile de conducere întorcându-se la catedră ar fi luat și sporul de calculator drept suvenir, incluzându-l, evident, pe ștatul de plată. Și uite-așa, sub pretextul că unii l-au încasat necuvenit, „generalul” Tudosoiu a încercat să îi convingă pe directorii unităților școlare că e mai bine să taie de tot acest spor, cu toate că fusese obținut prin hotărâre judecătorească, decât să îi ia la întrebări pe cei suspectați că l-au încasat necuvenit.
Surse din Inspectoratul Școlar ne-au dezvăluit că, și după suspendarea sporului de calculator, cheltuielile cu plata salariilor tot vor depăși bugetul alocat de Ministerul Educației, lucru pe care și Dumitru Tudosoiu se pare că îl știe. Doar că „generalul” mizează pe faptul că infima reducere a cheltuielilor cu salariile angajaților din sistem îi va impresiona pe șefii săi de la București, care și-așa nu prea au Argeșul la inimă. De ce? Pentru că județul nostru are cele mai mari sume ce urmează să fie returnate dascălilor, în urma unor sentințe judecătorești.

Deși nu sunt bani pentru salariile dascălilor, Inspectoratul Școlar și-a renovat sediul 

Cu toate că banii pentru salariile cadrelor didactice sunt insuficienți, Inspectoratul Școlar Argeș s-a confruntat recent cu cea mai amplă renovare din ultimii ani. Au fost zugrăvite și modernizate două etaje ale instituției, mai puțin parterul, cu bani alocați de Ministerul Educației. Același minister care astăzi se plânge că nu mai are fonduri pentru a plăti salariile personalului din învățământ. Din informațiile noastre, „generalul” Tudosoiu a beneficiat de o sumă consistentă pentru modernizarea sediului ISJ Argeș. Modernizare ce a inclus și renovarea biroului său și a băii cu cabină de duș pe care șeful ISJ o are la dispoziție ( n.red. – clădirea fiind un fost internat, biroul șefului instituției a fost prevăzut încă de la început cu baie și duș). Chipurile pentru situațiile în care, în timpul examenelor naționale, ar fi nevoit să rămână peste noapte în instituție.

Răspunsul lui Tudosoiu: „Nu pot vorbi acum. Sunt în şedinţă. Mulţumesc.”

L-am contactat telefonic pe inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu, pentru a obține un punct de vedere. Șeful ISJ ne-a respins însă apelul și ne-a transmis, prin SMS: „Nu pot vorbi acum. Sunt în ședință. Mulțumesc”. De ce oare nu ne mai miră o astfel de atitudine?

Distribuie!

2 Comentarii

  1. Frumoasă și impresionanta declarația domnului Tudosoiu, pe care daca l-aș avea în față i-as pune i intrebare și anume: „cum poate sa existe directori de școli care nu știu să utilizeze un calculator? Pentru că din câte cunosc eu majoritatea au susținut niste probe pentru aceste posturi” Mi se pare necesar că în aceste evaluări ale persoanelor sa fie un criteriu sau chiar o proba pe calculator!!!

  2. La nivel de judeţ sumele achitate pentru salariile directorilor de şcoli sunt imense.
    În Argeş avem peste 190 şcoli cu personalitate juridică şi ~ 280 directori.
    În medie un director ridică 6.000 lei/ lună ca salariu de la instituţia de învăţământ pe care o păstoreşte
    Suma netă angrenată pentru plata salariilor directorilor, în Judeţul Argeş într- un an este de :
    280 (directori) x 6.000 (lei/ director) x 12 (luni/ an) = 20.160.000 RON
    Dacă este să calculăm suma brută alocată de sistemul de educaţie pentru plata directorilor pe un an de zile în judeţul Argeş ne confruntăm cu sume exorbitante de peste 38.000.000 RON.
    Având în vedere şi categoria contabili, care în multe cazuri depăşeşete salariul directorului, suma alocată pentru directori, contabili şi secretare aproape că se triplează ajungând la nivel de judeţ (Arges) la suma de peste 100.000.000 RON.
    La nivelul întregii Românii ne confruntăm cu o situaţie catastrofală de risipire a banului public, astfel suma finală este:
    40 [judeţe] x 100.000.000 [RON/ judeţ] = 4.000.000.000 RON.
    Ori, în aceste condiţii în care salariile directorilor, contabililor şi secretarelor ajunge la exorbitanta sumă de 4.000.000.000 RON. pe un an, este normal ca pentru clasa muncitoare- cadre didactice să nu se mai ajungă nici măcar frimiturile.
    Trebuie precizat că suma mai sus menţionată se dublează dacă este să considerăm salariile inspectorilor şi pe cele angajaţilor din minister.
    Astfel, constatăm că este normal să se utilizeze programe securizate în comunicarea directorilor cu inspectoratele şi cu Ministerul.
    Drept urmare, domnule Tudosoiu vă recomandăm reduceţi din funcţiile politice bine plătite, eliberaţi locul şi vor avea şi cadrele didactice salarii decente, comparabile cu ale femeilor de servici din primăriile pe care le conduceţi.
    Suma finală, pentru plata salariilor cu managementul (directori, inspectori şi şmecherii din M.E.N) se ridică la peste 8.000.000.000 RON/ an.
    În mod sigur sistemul de educaţie- cadre didactice ar funcţiona de la sine fără balastul- parazit mai sus menţionat