Web Analytics

Tudor Muşatescu, omagiat la Câmpulung, la 114 ani de la naşterea sa

de | 23.02.2017 11:01 | Actualitate

 1
În cadrul proicrului “Argeşeni, valori naţionale”, o iniţiativă ce aparţibne Instituţiei Prefectului Argeş, miercuri, la Câmpulung, a fost omagiat poetul, prozatorul, dramaturgul, umoristul şi traducătorul Tudor Muşatescu, născut în comuna argeşeană Măţău, pe 22 februarie 1903.
De ce  aici? Pentru că coraşul Câmpulung, urbea copilăriei sale, îi datorează lui Tudor Muşatescu faptul că l-a făcut nemuritor prin rândurile din „Titanic Vvals”.
 
“Tudor Muşatescu, fiul lui Alexandru Muşatescu – fost  avocat, deputat, senator, prefect de Muscel şi primar de Câmpulung – a iubit a iubit foarte mult oraşul în care s-a format. Aici, Tudor Muşatescu a urmat cursurile şcolii primare şi trei clase secundare la gimnaziul care astăzi poartă numele Colegiul Naţional Dinicu Golescu. Chiar dacă în timpul Primului Război Mondial, familia s-a mutat la Iaşi, apoi în capitală, şi a fost nevoit să-şi continue studiile la Bucureşti, unde în 1919 a absolvit Colegiul Sf. Sava, iar mai târziu, în 1924, şi-a luat licenţa în drept şi litere la Universitatea din Bucureşti, Câmpulungul a rămas oraşul său de suflet”, a spus prefectul Cristian Soare, care, împreună cu reprezentanţii Casei de cultură “Tudor Muşatescu” din Câmpulubg şi în compania a zeci de oameni de cultură, oficialităţi locale, reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului şi elevi, a deschis manifestarea organizată miercuri, în ziua în care autorul ar fi împlinit 114 ani.
 
Că Tudor Muşatescu a iubit enorm Câmpulungul se vede şi în „Titanic Vals”, opera care l-a consacrat ca pe unul dintre cei mai mari dramaturgi români, piesă a cărei acţiune se petrece chiar în oraşul său de suflet, Câmpulung: „În 1931, la Paris, mi-am pus în gând să scriu o piesă care să se numească Titanic Vals şi a cărei acţiune să se petreacă în provincie şi, mai exact, în Campulungul meu natal, fiindcă, oriunde aş fi auzit Titanic Vals şi în orice stare sufletească m-aş fi gândit la mine, melodia această însemna Campulungul, provincia cu oamenii ei buni şi modeşti sau ridicoli, cu întâmplările ei vesele sau triste, cu dramele şi comediile ei publice sau familiale (…)”, spunea Tudor Muşatescu, la momentul premierei din anul 1932.
 
La evenimentul ce i-a fost dedicat miercuri, s-a recitat şi citat din Tudor Muşatescu, dar s-au citit şi versuri dedicate poetului, prozatorului, dramaturgului, umoristului şi traducătorului de care Câmpulungul îşi leagă numele. 
 
2
 O elevă a intonat ” Deşteaptă-te române” în deschiderea evenimentului
 
Celebra scenă din Titanic Vals, cu modestul personaj Spirache Necşulescu, care tocmai  îşi cumpărase o pălărie,  scenă petrecută undeva în faţa prăvăliei lui Măgeanu, a cărei firmă colorată în albastru (foto jos), cu reprezentarea imaginii Titanicului în colţul stânga de sus, a devenit şi s-a păstrat ca un simbol al oraşului, a fost rememorată printr-o proiecţie a filmului relizat după la fel de celebra piesă.16681694 1263488200400997 2700833705618267746 n
 

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii