Web Analytics

“Triunghiul Nicolescu-DNA-Mircea Andrei are încă misterele lui”

de | 30.03.2011 17:28 | Actualitate

# Interviu cu Graţiela Bâzoi, directorul general al săptămânalului Gherila urbană, cel mai nou ziar din Argeş.
# Mai este loc de încă un ziar în Argeş, pe foamea asta?
– M-am lovit de această întrebare în nenumărate rânduri, în ultimele două luni, mai precis de când am gândit primii paşi  pentru a pune bazele săptămânalului Gherila urbană. Ştiu, apariţia oricărei alte publicaţii în mass-media argeşeană surprinde şi naşte curiozităţi din două motive. Unul este acela că piaţa presei judeţene este supraaglomerată, peste media altor judeţe din România. Doi – criza naţională pare să fie primul inamic în dezvoltarea oricărui business, în teritoriu, indiferent de volumul acestuia. Să recunoaştem însă că mult blamata criză naşte paradoxuri, uneori incredibil de digerat, dar foarte realiste, şi te asigur că nu doar pentru investiţiile în presă, ci şi în alte ramuri de dezvoltare. Sigur că da. Mai este loc de încă un ziar în acest judeţ, dacă nu cumva chiar şi de mai multe. Important este ce au ele de oferit cititorului.
# Gherila urbană e un titlu ultraofensiv. La ce v-aţi gândit când l-aţi ales?
– Gherila urbană, dincolo de definiţiile şi conceptele consacrate în structurile de profil, reprezintă, indică, în mod simbolic, o stare. Şi vorbesc aici de starea judeţului Argeş, aşa cum îl regăsim noi, formatorii de opinie din cadrul acestui săptămânal, la finele lunii martie, anul 2011, data apariţiei pe piaţă. Gherila urbană este rezultatul percepţiei vremurilor tulburi din judeţ. Un judeţ zbuciumat, incert, care se obligă la revenire şi stabilitate. Este expresia realităţii actuale din Argeş, din zona cea mai afectată a puterii, şi anume cea a spectrului politic, pentru că aici s-au format şi reformat, deja, mişcările de rezistenţă care vor decide destinele economice şi pe cele social-profesionale. Ziariştii de la Gherila urbană fac parte din cele câteva sute de mii de argeşeni, care au dreptul la informare, iar mai presus de asta, care au sarcina de a-i informa, la rândul lor, cât mai corect, fidel şi esenţial, pe cititori. De aceea, am considerat că este necesar să aduc pe piaţa media, o publicaţie de informaţii politice, sociale şi economice cu valoare adăugată, exact în această ordine.
# Pe ce culoar editorial vă poziţionaţi?
– Practicăm o politică editorială echidistantă, al cărei ton este dat de analiză, de reportaj, de interviu şi pamflet, toate acestea clădite pe suportul dezvăluirilor.

Gherila urbană este rodul unei pasiuni de-o viaţă

# Al cui e ziarul, deoarece părerea generală e că, în vremuri de criză, doar PDL-ul are bani să investească în presă?
– Ziarul este al meu, eu îl finanţez, eu îl administrez. Este greu de crezut pentru unii că un ziarist care a adunat peste 15 ani de experienţă în presa de investigaţii şi nu numai, are curajul, norocul  şi puterea de a păşi într-un cu totul alt spectru al presei – cel al administrării ei – pentru a  pune pe picioare o publicaţie, fie ea şi săptămânală. Gherila urbană este rodul unei pasiuni de-o viaţă petrecută în mass-media argeşeană. Iar pasiunile pentru presă sunt apolitice.
# Şi tu, şi Mădălin Popa sunteţi doi ziarişti de investigaţii cu mare experienţă. Care sunt atu-urile echipei pe care o formaţi?
– Deşi ne reîntâlnim după ani buni în calităţi diferite (în urmă cu circa 11 ani, am lucrat împreună la cotidianul Argeşul şi ulterior la Ziarul de Azi),  care presupun conducerea şi coordonarea unui ziar, folosim acelaşi limbaj de presă, ceea ce este un aspect esenţial pentru politica de fond a ziarului şi un mare avantaj pentru o publicaţie care se obligă la informarea de bun simţ a dezvăluirilor de presă. Rămân la aprecierea că un jurnalist specialist în investigaţii poate fi oricând adeptul perfect şi formatorul de opinie din partea presei universale. Iar Mădălin Popa este, în opinia mea, cel mai profund, echilibrat, dar şi spiritual jurnalist de anchetă din vechea gardă a presarilor din Argeş, împreună cu care am decis să plec la drumul Gherilei urbane. Formăm o echipă profesionistă, iar rezultatul muncii noastre se reflectă deja în conduita deontologică a jurnaliştilor acestui săptămânal.

“Există puncte slabe în presa argeşeană”

# Poţi risca o aroganţă, enumerând punctele slabe ale presei argeşene?
– Puncte slabe există, deşi presa argeşeană este, poate, una dintre cele mai puternice din teritoriul României. Unul ar fi superficialitatea cu care sunt tratate subiectele cu impact social şi politic, iar cel de-al doilea faptul că există încă ziarişti cu state vechi în Argeş, care se rezumă la a-şi documenta ştirile într-un mod precar şi riscant. În acest caz, inamicii lor sunt ori comoditatea, ori dezinformarea, ori amândouă. Dar nu spun nicio noutate.
# Trei întrebări într-una: ce părere are Gherila urbană despre acest triunghi al Bermudelor – Constantin Nicolescu, DNA, Mircea Andrei?
– Acest triunghi are încă misterele lui şi era cât pe ce să înghită un Argeş întreg. Rămâne de văzut care dintre cei trei a violat legile firii acestui judeţ, pentru că în acest caz nu vorbim, din păcate, de un fenomen paranormal.
(Interviu realizat de Gabriel Grigore)

Articol scris de Jurnalul de Arges

Distribuie!

0 Comentarii