Web Analytics

Trimiși în judecată de DNA Pitești pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene

de | 14.02.2017 10:47 | Actualitate

baniiiiiiiii 01Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Pitești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților
Florica Ene, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată și Nicu Constantin, președinte al aceleiași societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate. De asemenea, Vasile Ivașcu, diriginte de șantier a fost trimis în judecată pentru pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată. În urma cercetărilor din același dosar s-a dispus trimiterea în juudecată pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete și a lui Ion Crețu. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

La data de 10 iulie 2006, a fost înregistrată la Ministerul Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale o cerere de finanțare, prin care societatea comercială reprezentată de inculpata Florica Ene a solicitat finanțarea din fonduri nerambursabile a unui proiect ce privea modernizarea unei pensiuni turistice. În cursul lunii ianuarie 2007, după obținerea avizului de principiu asupra proiectului tehnic în vederea încheierii contactului de finanțare, societatea respectivă a depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) dosarele de achiziții privind lucrările construcții și bunuri precum și dosarele cuprinzând contractele aferente. De menționat este faptul că documentele respective care conțineau date inexacte și necorespunzătoare adevărului au fost încheiate în contextul în care procedurile de achiziție au fost simulate, fiind declarate câștigătoare două firme “agreate” de inculpatul Constantin Nicu. Urmare a acestor demersuri, la data de 12 aprilie 2007, a fost încheiat contractul cadru pentru acordarea ajutorului financiar nerambursabil între Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit, în calitate de autoritate contractantă și societatea reprezentată de inculpata Ene Florica, în calitate de beneficiar. Prin acest contract a fost aprobată spre finanțare suma de 701.168 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile a fost stabilită la 350.584 lei, plătibilă în trei tranșe.
În continuare, pentru a intra în posesia fondurilor nerambursabile, în perioada 2007-2008, inculpata Ene Florica, beneficiind și de ajutorul celorlalți inculpați, a depus la A.P.D.R.P. documente cu un conținut nereal în ceea ce privește lucrările executate și bunurile achiziționate pentru modernizarea pensiunii turistice (rapoarte de execuție, borderouri, facturi și situații de lucrări).
Prin acțiunile inculpaților, spun procurorii anticorupție, au fost obținute pe nedrept de fonduri europene prin programul SAPARD, în valoare de 349.466 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în prezenta cauză, la care vor fi adăugate dobânzi și penalități calculate până la data plății efective. În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpaților Ene Florica și Constantin Nicu. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Argeș, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Articol scris de Alina Crangeanu

Distribuie!

0 Comentarii